Zorgprogramma D-ZEP in Aafje Smeetsland van start

Deel dit bericht:

Op woensdag 21 september organiseerde expertisecentrum Aafje Smeetsland een openingsevent ter ere van de start van het nieuwe zorgprogramma D-ZEP. Dit zorgprogramma richt zich op kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Deze cliënten wonen al in een verpleeghuis waar hun gedrag voor ontwrichting zorgt op de woongroep. De interventie-afdeling D-ZEP biedt deze cliënten een passend zorgprogramma in veilig en afgestemd leefmilieu. Bij het openingsevent waren ruim 70 verwijzers, samenwerkingspartners en collega’s van andere zorgaanbieders en Aafje aanwezig.

Dementie is een ernstige ziekte die in vele vormen voorkomt. Soms gaat deze ziekte gepaard met zeer ernstig probleemgedrag dat kan leiden tot ontwrichtende situaties in het dagelijks leven van de cliënt zelf, familie, vrienden en zorgprofessionals. Denk hierbij aan angstig, depressief, onvoorspelbaar, ongewenst of agressief gedrag.

“Op de D-ZEP-afdeling bieden we deze cliënten specialistische behandeling en verzorging. Tijdens het verblijf proberen we grip te krijgen op het ernstige probleemgedrag en zoeken we naar interventies om dit te beïnvloeden. We werken in een prikkel regulerende  omgeving methodisch aan het begrijpen van het gedrag, proberen de aanleiding ervan te achterhalen en te behandelen. Ook kijken we hoe dit gedrag in de toekomst kan worden voorkomen zodat de cliënt met goede nazorg weer terug kan naar de oude woonsetting”, vertelt Nienke van der Kaap, kwartiermaker van de afdeling. “Uiteindelijk doel is de kwaliteit van leven van de cliënt en zijn of haar omgeving te verbeteren.

Samenwerken

Wij zijn trots dat we onze kennis en expertise op dit gebied mogen delen met andere zorgorganisaties in onze regio. We werken graag samen om kwetsbare ouderen passende zorg te kunnen bieden. We moeten het samen doen.”

Blog: “Bij de IJsvogel werk je met een bijzondere doelgroep”

In dit blog vertellen Nienke van der Kaap (kwartiermaker DZEP) en Nicky den Haan (verpleegkundige en zorgcoördinator van de afdeling) over dit zorgprogramma bij Aafje Smeetsland.