Medicatieveiligheid: Samen de zorg echt anders

Deel dit bericht:

Bij Aafje zetten we met elkaar een stap richting de toekomst van zorg. Onze ambitie? De zorg écht anders maken door anders te kijken, anders te organiseren, anders uit te voeren en anders te faciliteren. Een van de belangrijke onderwerpen die we daarin willen aanpakken is medicatieveiligheid.

Doe mee: onderzoek medicatieveiligheid

Na de brede inzichten uit de Landelijke Monitor Zeggenschap (verkregen vanuit de teams wijkverpleging), richten we ons nu op een specifiek en cruciaal onderdeel van jullie werk: medicatieveiligheid. Er is een anonieme vragenlijst opgesteld die maximaal 5 minuten van je tijd vraagt. Houd je mailbox in de gaten voor de link, en neem de tijd om je mening te geven vóór 30 november.

Verplichte tweede controle: een vrije keus?

Op dit moment voeren we binnen Aafje dubbele medicatiecontroles uit. Deze maatregel is ingevoerd naar aanleiding van onderzoeken die laten zien dat de helft van de medicatiefouten veroorzaakt wordt door menselijke of organisatorische factoren. Toch is er geen bewijs dat dubbele controles daadwerkelijk het aantal fouten vermindert. Dat roept de vraag op of er misschien andere factoren zijn, zoals werkdruk of administratieve last, die hier een rol in spelen. We willen ook onderzoeken of het zinvol is om de tweede controle als vrije keuze in te richten, in plaats van een verplichting. Op deze manier zouden jullie zelf kunnen bepalen wanneer die extra stap nodig is.

Wijkverpleging in haar kracht

Met de Landelijke Monitor Zeggenschap hebben we de eerste stap gezet om jullie als professionals in jullie kracht te zetten, en met dit vervolgonderzoek naar medicatieveiligheid gaan we dieper in op dit specifieke onderwerp. De resultaten van beide onderzoeken zullen we gebruiken om stappen te zetten die voor jullie van belang zijn.

Laten we samen de zorg écht anders maken!