Deel dit bericht:
We vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt op het werk. Een werkomgeving waar je jezelf kunt zijn, waar collega’s elkaar respecteren en waar je zonder angst fouten durft te bespreken of je mening kunt geven. Dat is sociale veiligheid.
Sociale veiligheid gaat over hoe we met elkaar omgaan, of dat nu met collega’s, leidinggevenden of cliënten is. Het draait om drie belangrijke aspecten:
1 De band tussen leidinggevende en medewerker
Een leidinggevende moet benaderbaar zijn, luisteren en zorgen voor een open en respectvolle werksfeer.
2 De samenwerking tussen collega’s en vrijwilligers
We moeten elkaar respecteren, helpen en goed met elkaar communiceren, ook als we het niet met elkaar eens zijn.
3 Het contact met cliënten en mantelzorgers
Soms is het contact met cliënten of hun familie uitdagend. Het is belangrijk dat je weet hoe je hiermee omgaat en dat je je gesteund voelt door je team en leidinggevende.
Om de sociale veiligheid te versterken, hebben we een werkgroep opgericht, die voorlichting geeft en de teams helpt om een prettige werkomgeving te creëren. Let op: de werkgroep biedt geen individuele opvang bij problemen, maar geeft wel advies en praktische tips. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van behandelaren, leidinggevenden, OR en MO. Voor meer informatie kun je mailen naar Jojanneke Wurth , adviseur veilig en gezond werken.
Sociale veiligheid ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om aandacht en inzet van iedereen. De komende maanden vind je op KOOS regelmatig berichten, tips en adviezen over sociale veiligheid. We nodigen je ook uit om mee te denken of het gesprek erover in je team aan te gaan.