Minister van Gennip brengt bezoek aan thuiszorg Aafje

Deel dit bericht:

In het kader van Internationale Vrouwendag bracht minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op maandag 6 maart een bezoek aan thuiszorgmedewerkers van Aafje in Rotterdam. Onderwerp van gesprek was het project ‘Het Potentieel Pakken’ dat medewerkers die dit willen, de mogelijkheid biedt meer uren per week te werken en daardoor meer te verdienen. Een mooi voorbeeld dat bijdraagt aan het bevorderen van de economische zelfstandigheid van vrouwen.

En dit mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds zijn de extra uren natuurlijk hard nodig om de grote tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Voor de thuiszorgmedewerkers is het fijn dat zij meer uren kunnen werken en daardoor bijvoorbeeld meer kunnen verdienen. 

Roosters aanpassen

Aafje vroeg de medewerkers ook wat er moet veranderen om het werken van meer uren mogelijk te maken. Naar aanleiding van de reactie op deze vraag zijn op basis van de wensen roosters aangepast en bijvoorbeeld ‘moederroutes’ ingesteld zodat medewerkers tijdens schooltijd kunnen werken. Ook is medewerkers gevraagd of zij meer uren zouden willen werken. Een groot deel van de medewerkers gaf daarop aan inderdaad meer te willen werken.

Groter contract

“Aafje is een werkgever die ruimte geeft”, aldus een van de zorgmedewerkers tijdens het gesprek met de minister. Een andere medewerker gaf aan dat een groter contract meer rust geeft. 

Goed voorbeeld

Een goed voorbeeld van hoe je er als werkgever voor kunt zorgen dat het aantrekkelijker wordt om meer uren te werken, bijvoorbeeld door rekening te houden met de levensfase en werk-privé balans van medewerkers.

Minister Karien van Gennip: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn eigen keuzes maakt als het gaat om hoeveel uren je werkt. Tegelijk wil je wel dat het een bewuste keuze is, dat je je realiseert wat het betekent als je meer of minder werkt. Hier bij Aafje zijn ze daarover in gesprek gegaan met de zorgmedewerkers. Veel van hen bleken meer uren te willen maken, met bijvoorbeeld aanpassingen aan de roosters. Dat is fijn voor klanten, want zij zien vaker vaste gezichten. Fijn voor medewerkers, omdat ze meer geld verdienen, meer pensioen opbouwen en opleidingen kunnen doen. En fijn voor ons als samenleving, want we hebben alle zorgmedewerkers hard nodig.”