Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit zijn een natuurlijk onderdeel van het leven, ongeacht leeftijd. Toch blijkt uit onderzoek dat dit onderwerp in de ouderenzorg vaak een taboe is. Bij Aafje willen we hier verandering in brengen, omdat we geloven dat seksuele gezondheid bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven. Ouderen hebben, net als iedereen, behoefte aan liefde, affectie en nabijheid.

Daarom hebben we binnen Aafje de Commissie Intimiteit en Seksualiteit opgericht. Ons doel is om medewerkers te ondersteunen met kennis, handvatten en een veilige ruimte om over dit onderwerp te praten.

Wat doet de commissie?

De commissie intimiteit en seksualiteit richt zich op drie pijlers:

Expertiseteam

Ons expertiseteam staat klaar om zorgmedewerkers te ondersteunen met advies en begeleiding bij individuele casussen. Heb je vragen over hoe je omgaat met intimiteit en seksualiteit bij cliënten? Of ervaar je zelf een situatie waar je over wilt sparren? Wij zijn er om je te helpen.

Scholing en training

We bieden diverse trainingen en voorlichtingssessies, afgestemd op de behoeften van zorgmedewerkers. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe herken je signalen van een behoefte aan intimiteit bij ouderen?
  • Hoe ga je professioneel en empathisch om met vragen over seksualiteit?
  • Wat is jouw rol als zorgmedewerker, en waar liggen de grenzen?
  • Hoe kun je bespreekbaarheid binnen teams bevorderen?

 

Pilots

Vanaf 14 februari 2025 starten we met een pilot op twee Aafje locaties: de Nieuwe Plantage en De Twee Bruggen. Op deze locaties gaan we testen hoe we intimiteit en seksualiteit beter kunnen integreren in de dagelijkse zorg en het dagelijks leven van cliënten. Wat kunnen medewerkers en cliënten verwachten tijdens de pilot? Een feestelijke lancering, open gesprekken, scholing en activiteiten. 

We verzamelen feedback van medewerkers en cliënten en passen onze aanpak waar nodig aan. De ervaringen van deze locaties helpen ons om op termijn een bredere implementatie binnen Aafje mogelijk te maken. 

In 2025 zullen we tevens starten met een pilot in de wijkverpleging.

Wat betekent dit voor jou als zorgmedewerker?

  • Je bent vrij om te kiezen of je over dit onderwerp wilt praten, maar het is goed om te weten dat intimiteit en seksualiteit óók bij ouderen een rol spelen.
  • Je hoeft geen expert te zijn, maar het helpt als je weet bij wie je terechtkunt als een cliënt of collega hier vragen over heeft.
  • We moedigen een open en veilige werksfeer aan, waarin er ruimte is om dit onderwerp respectvol en professioneel te bespreken.

 

Heb je vragen of wil je meer weten?

Ons expertiseteam staat voor je klaar. Neem contact met ons op via .

Laten we samen werken aan een zorgomgeving waarin álle aspecten van het welzijn van ouderen serieus worden genomen. Jij maakt het verschil!