Gemeente Ridderkerk wordt dementievriendelijk en Aafje helpt mee

Deel dit bericht:

Aafje is voorzitter van de keten dementie in de BAR-gemeenten. Daarnaast is Aafje in dat gebied een grote aanbieder van casemanagement en thuiszorg en hebben we hier huizen en dagbesteding. Vanuit die rol is Aafje gevraagd om mee te denken in het project ‘dementievriendelijke gemeente Ridderkerk’. In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000 (Cijfers Alzheimer Nederland).

Reden genoeg voor de gemeente Ridderkerk om dementievriendelijk te willen worden. Dat vraagt allereerst om flink wat bewustwording. Om dat te bereiken wordt een publiekscampagne ingezet en worden verschillende partijen geschoold en getraind. De publiekscampagne wordt momenteel uitgewerkt. Projectleider Mineke Boon en wethouder Marten Japenga geven deze week het officiële startsein voor ‘dementievriendelijk Ridderkerk’ in de Blauwkai (uiting van de gemeente Ridderkerk).

Neutraal logo

Onlangs werd al een logo voor dit project ontwikkeld. Projectleider Mineke Boon vertelt over het logo: In het logo komt het bloemetje van SamenDementievriendelijk terug met een gele stip in het midden. Door de gele kleur is er ook de verbinding met Alzheimer Nederland. En het is verder een neutraal logo zodat iedere samenwerkende partij zich erin zou kunnen vinden. De Pinpoint in het logo geeft aan: Ridderkerk, deze winkel, organisatie, vereniging is dementievriendelijk. Op een kaart op de website kunnen we dit ook mooi laten zien. Aangevuld met foto’s van partijen die het keurmerk dan behaald hebben. Organisaties komen in aanmerking voor het keurmerk dementievriendelijk door online en live trainingen te volgen.

Aafje is trots aangehaakt te zijn bij dit toonaangevende project en zet graag haar expertise in om een bijdrage te leveren aan Dementievriendelijk Ridderkerk.