Drie vragen over… de afbouw van zzp-inzet

Deel dit bericht:

Ken je dat? Van die vragen die vaak niet gesteld worden, maar waar je wel het antwoord op wilt hebben. Aafje legt ze wél voor. In de rubriek ‘Drie vragen over …’ stellen we een collega drie kritische vragen over een specifiek onderwerp. Dit keer spreken we met directeur Mens en Ontwikkeling Jan Jaap Ensing over de inzet van zzp’ers in de zorg – een actueel thema nu wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid verandert.

Vraag 1. Wat gebeurt er met onze roosters als we straks geen zzp’ers meer kunnen inzetten?

“De wetshandhaving betekent in praktijk dat zzp’ers eigenlijk niet meer werkzaam kunnen zijn in zorgfuncties. Daarom moeten we helemaal stoppen met de zzp-inzet. Maar we maken hier best veel gebruik van – ter vervanging van ziekte en vakantie van onze vaste medewerkers of als we vacatures niet ingevuld krijgen. Als je daarmee in één keer stopt, komt er ineens extra veel werk bij onze vaste collega’s terecht. Dat wil je niet.

Daarom hebben we een scenario bedacht om de zzp-inzet geleidelijk af te bouwen tot 1 juli. Tegelijkertijd proberen we de instroom van vaste medewerkers te verhogen. Dat gaat alleen niet zo snel. Daarom zetten we ook uitzendkrachten in. Zij mogen wél aan de slag in de zorg, omdat ze in dienst zijn van het uitzendbureau.

Mocht het toch echt krap worden, dan hebben we een noodscenario achter de hand: het zogenaamde basiszorgscenario. Daarmee kunnen we de zorg tijdelijk afschalen, zodat we cliënten blijven helpen, al is het iets minder frequent of intensief.”

Vraag 2. Wat kunnen we leren van de redenen waarom mensen bij ons zijn weggegaan om als zzp’er te werken?

“De eerste belangrijke reden is: geld. Het uurloon van een zzp’er lijkt aantrekkelijk, maar veel mensen maken niet het volledige rekensommetje. Als je pensioen, verzekeringen, vakantiegeld en eindejaarsuitkering meeneemt, is het verschil met een loondienstverband veel kleiner dan gedacht.

Flexibiliteit is een tweede belangrijke factor. De vrijheid om ‘nee’ te zeggen tegen een dienst of zelf je rooster te bepalen is voor veel mensen aantrekkelijk. Daarom proberen we bij Aafje dat aspect ook aan te pakken en zoveel mogelijk rekening te houden met persoonlijke omstandigheden van onze vaste medewerkers. Met onze campagne ‘Aafje is jouw plan A’ spelen we hier actief op in.

We kijken ook kritisch naar onze eigen processen, zodat bestaande collega’s én nieuwe instromers die ruimte écht voelen. Want alleen dan kunnen we mensen behouden en terughalen.”

“We bieden ook vaste medewerkers, meer ruimte, maatwerk en zeggenschap. Bijvoorbeeld in roosters en werk-privébalans.”

Vraag 3. Welke risico’s lopen we als we blijven werken met zzp’ers zoals we dat nu doen?

“Het is heel simpel: het mag niet. Als we doorgaan met de inzet van zzp’ers lopen we het risico op forse boetes van de Belastingdienst. Daarom bouwen we de inzet af. We willen gewoon een goede, nette werkgever zijn en daar hoort bij dat je je aan de regels houdt. 

Maar deze ontwikkeling zet ons wel aan het denken over de toekomst. Je ziet dat jongeren andere verwachtingen hebben van werk: ze zoeken variatie, willen kortere diensten of zelfs meerdere banen naast elkaar. Dus de vraag is wel of het vaste contract nog wel het juiste antwoord is op de arbeidsmarkt van de toekomst. Onze uitdaging is om daar balans in te vinden, zodat we niet alleen nu maar ook op langere termijn een aantrekkelijke werkgever zijn.”


Heb je dit gelezen, en blijf je zitten met een prangende vraag? Stel ‘m aan Liset: e-mail naar en zet in de onderwerpregel: ‘Drie vragen over mantelzorgtrainingen’.