Digitale dagbesteding belangrijk alternatief (ook ná corona)

Deel dit bericht:

Na de eerste lockdown is de dagbesteding voor oudere mensen met (lichte) geheugenproblematiek weer deels geopend. Maar niet iedereen kan of wil daaraan deelnemen. Bijvoorbeeld vanwege de anderhalve meter of in verband met het risico om het coronavirus op te lopen. Daarom heeft zorgaanbieder Stichting Aafje aan Vilans gevraagd de mogelijkheden te verkennen voor digitale dagbesteding als alternatief voor of als aanvulling op fysieke dagbesteding.

Dagbesteding is belangrijk voor cliënten. Het zorgt bijvoorbeeld voor dagritme, structuur, ontmoeting, bewegen, het trainen van het geheugen, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ook zien we dat dagbesteding als respijtzorg dient voor partners, ouders of verzorgers. Het wegvallen van dagbesteding kan op de langere termijn leiden tot negatieve gevolgen. Denk aan een (versnelde) behoefte van ouderen aan extra ondersteuning en mogelijk (versnelde) opname in een zorginstelling.

‘Digitale dagbesteding ook oplossing ná corona’

Vilans-onderzoeker Minke ter Stal: “We zijn aan de slag gegaan om meer zicht te krijgen op de mogelijkheden van digitale dagbesteding, nu en in de toekomst. Daarbij wordt digitale dagbesteding niet alleen gezien als oplossing voor het tijdelijk wegvallen van fysieke dagbesteding, maar ook als aanvulling op fysieke dagbesteding of als alternatief voor ouderen voor wie fysieke dagbesteding geen optie is. Hoewel de coronamaatregelen en -gevolgen directe aanleiding waren voor het opstarten van digitale dagbesteding, is digitale dagbesteding ook voor de langere termijn een waardevolle oplossing. De verwachting is namelijk dat het aantal mensen dat behoefte heeft aan dagbesteding toeneemt en dat het aanbod aan fysieke dagbesteding deze vraag niet kan bijbenen.”

Ervaringen

Stichting Aafje deed op kleine schaal ervaring op met het uitproberen van digitale dagbesteding bij mensen met lichte geheugenproblematiek. En ook andere zorgorganisaties experimenteerden met digitale dagbesteding.

Lees er meer over in deze publicatie.