De kwetsbare oudere, een gat in de markt?

Geplaatst op 22-01-16
 dsc1947
‘Van der Valk is gestart met een zorghotel en springt hiermee in een gat in de markt.’ Dat lees ik in enkele media. In de zorg zijn zorghotels niet nieuw. Aafje opende haar eerste zorghotel acht jaar geleden. We hebben er nu twee in Rotterdam met jaarlijks 1200 tot 1400 gasten.

Behoefte aan tijdelijke opvang

Het is waar dat door de ontwikkelingen in de zorg er steeds meer behoefte is aan plaatsen waar mensen tijdelijk in een hotelconcept kunnen herstellen en revalideren. Vaak gaat het niet meer thuis en is de gast of mantelzorger overbelast. De zorg ziet deze tendens al langere tijd aankomen. Het gaat hier in de kern om mensen die zorg nodig hebben. Vanuit de ouderenzorg is dat dan ook de basis. Het verblijf hebben we aangenaam gemaakt door te leren van het hotelwezen. Het overgrote deel van de kortdurende zorg (met name gericht op revalidatie) biedt Aafje vanuit zorghotels met het comfort en de service van een echt hotel.

 

Totale zorgvraag bekijken 

Wat we met zijn allen moeten beseffen is dat de gast naar ons komt, omdat er iets aan de hand is en dat het thuis (even) niet gaat. Dan moet je dus inzetten op de totale zorg behoefte. Je kunt iemand wel tijdelijk opvangen, maar als je niet op een multidisciplinaire manier naar de totale zorgvraag kijkt, gaat het thuis weer fout. Vaak is bijvoorbeeld de gebroken heup niet de oorzaak van de problemen, maar juist een gevolg van de kwetsbaarheid die er al is. Disciplines als de Specialist Ouderengeneeskunde (niet voor niets de specialist op dit gebied) zijn hierbij onmisbaar. Zij kijken naar de mogelijkheden die de gast heeft en hoe iemand zo optimaal en krachtig mogelijk weer terug naar huis kan. Een zorgtraject bestaat namelijk uit meer dan alleen het regelen van de fysiotherapie. Vaak vraagt het ook om een interventie op persoonlijk gebied en in de thuissituatie.

 

Ontwikkeling en innovatie

Onze multidisciplinaire focus vraagt ook om continue ontwikkeling van onze zorgprogramma’s en om innovatie. Zo werken we mee aan een interactieve game om revalideren nog aantrekkelijker te maken. Met een screening meten we bij ons zorghotel in het Franciscus Gasthuis de kwetsbaarheid van onze gasten. En we werken mee aan het wetenschappelijke Fit-Hip onderzoek. Hierbij wordt naast de ‘technische’ revalidatie gekeken naar het beperken en vertragen van de angst om te vallen.

 

Kortom we zorgen er voor dat gasten in het geheel sterker naar huis gaan, onder andere door ze het vertrouwen in zichzelf terug te geven. En omdat we bij Aafje de zorg en het herstel centraal stellen, hebben we voor onze zorghotels met alle zorgverzekeraars een contract af kunnen sluiten. Het verblijf wordt dus voor het grootste deel vergoed.

 

Containerbegrip

‘Zorghotel’ is een containerbegrip voor alle tijdelijke zorg in een hotelsetting. Het kan gaan van tijdelijke opvang of ondersteuning van de mantelzorger tot intensieve revalidatie zoals Aafje dat biedt. Zonder zorg is er geen zorghotel. Zorg dragen voor de kwetsbare ouderen is een vak en een passie waarbij een integrale blik met vakmanschap centraal staat, binnen het hotelconcept met een zeer gastvrije omgeving. Dat is wie wij zijn en wat we doen en dat zien we ook terug in het feit dat de gasten ons belonen met een gemiddelde tevredenheid van een 8.5. De mens staat centraal en daarmee voldoen we aan de vraag in de markt. 

 

Guy Buck
Voorzitter Raad van Bestuur van Aafje

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten