Vrijwilligers helpen mantelzorgers het langer vol te houden

Geplaatst op 12-10-16
Palliatieve zorg 12 okt 16
Het Spectrum en Aafje Thuiszorg zetten vrijwilligers in die hulp bieden aan mensen die voor een ongeneeslijk ziek familielid zorgen. Velen willen graag tot het laatste moment thuis blijven. Dat kan voor mantelzorgers soms zwaar zijn. Om hen een rustmoment te geven, kunnen vrijwilligers hen ondersteunen met Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg.

“Het verzorgen van een naaste is gedurende de laatste fase zwaar, ook al is er hulp van huisarts en thuiszorg. De zorg wordt over het algemeen steeds intenser en intensiever. Om het vol te kunnen houden, is het nodig af en toe even afstand te nemen. Dat kan op het moment dat er een vrijwilliger in huis is”, vertelt Lilian Vestering projectleider VPTZ Aafje - Het Spectrum.

Deze vrijwillige ondersteuning is vooral heel dankbaar werk, stelt Corien van der Meer. Zij is al 15 jaar vrijwilliger palliatieve terminale zorg. “Ik ben er veelal in de eerste plaats voor de mantelzorgers zodat zij tijd en ruimte hebben om iets voor zichzelf te doen. De een gaat boodschappen doen, een ander probeert te rusten, te sporten, de administratie bij te werken of een bezoek te brengen. Zij hoeven zich dan even geen zorgen te maken over hoe het met hun partner of zieke naaste gaat. Bij alleenwonende mensen ontlasten we vaak de kinderen. Zij hebben ook hun leven en werk en weten dan dat hun vader of moeder niet een hele dag alleen is.”

 

Inzet

Met de mantelzorgers worden vooraf afspraken gemaakt over de momenten van de vrijwillige inzet. Meestal is het overdag, maar wanneer het ’s avonds (en in de toekomst ook ’s nachts) gewenst is, is dat ook mogelijk.

De vrijwilligers komen niet op visite zegt Corien stellig: “Wij vullen datgene aan wat de naasten normaal ook zelf doen, zoals hulp bij de persoonlijke verzorging, voorlezen en eventueel waken. Als cliënten willen praten, kan dat, maar ze mogen ook gewoon stil zijn of slapen.” De vrijwilligers kunnen – wanneer gewenst - ook een helpende hand bieden met licht verzorgend werk, koken, een boodschap doen of iets met de kinderen ondernemen. De vrijwilligers verrichten geen medische of verpleegkundige handelingen en ook geen zware huishoudelijke taken.

 

Vertrouwensband

De omstandigheden maken dat er al snel een vertrouwensband met de vrijwilliger ontstaat. “Wij hebben persoonlijke aandacht en bieden een luisterend oor. Zeker mantelzorgers vinden dat vaak fijn omdat zij ook hun verhaal kwijt willen.” Een goede klik tussen vrijwilliger, cliënt en mantelzorger is daarom belangrijk. Daarvoor inventariseren Het Spectrum en Aafje Thuiszorg vooraf goed de wensen van de cliënten en mantelzorgers en zoeken daarbij een vrijwilliger. Bij een inzet van meer dan tweemaal per week gaan meerdere vrijwilligers naar de cliënt toe.

Om deze ondersteuning te kunnen bieden, krijgen nieuwe vrijwilligers eerst een uitgebreide en gedegen introductiecursus en begeleiding tijdens hun inzet. “Het is echt bijzonder werk”, zegt Corien van der Meer. “Mensen zijn altijd blij met je komst. We merken ook dat er een groeiende behoefte aan is, want de meeste mensen willen toch het liefst thuis sterven als dat mogelijk is.”

Belangstellenden voor deze ondersteuning kunnen dit aangeven bij hun thuiszorgmedewerker. Aanmelden voor de vrijwilligerstaak is mogelijk bij Lilian Vestering, projectleider VPTZ Aafje - Het Spectrum via e-mail l.vestering@hetspectrum.nl.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten