Vergoeding hulpmiddelen voor ouderen: zorgverzekering of gemeente?

Geplaatst op 31-01-19
Ouderen en minder validen maken regelmatig gebruik van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat, maar ook aan woningaanpassingen zoals een traplift of handgrepen in de badkamer. Veel van deze hulpmiddelen worden gedeeltelijk of zelfs volledig vergoed: sommige via de zorgverzekering, andere via de gemeente. Dit maakt het soms wat ingewikkeld: want waar kan je nu terecht voor welk hulpmiddel?

Dit vergoedt de zorgverzekering

Veel hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen die gebruikt worden voor verzorging en verpleging op bed, zoals verstelbare bedden, infuusstandaarden en speciale matrassen en glij- en rollakens. Ook incontinentiemateriaal wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld als u het voor langere tijd moet gebruiken.  

Een gehoorapparaat en kunstgebit worden beide grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Let er op dat u bij deze hulpmiddelen altijd een eigen bijdrage moet betalen. De zorgverzekering vergoedt namelijk maar 75% van de kosten. De overige 25% van de kosten moet u dus zelf betalen. U kunt de eigen bijdrage wel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering.

Daarnaast gaan de kosten voor een gehoorapparaat of kunstgebit eerst af van het eigen risico. Dit geldt ook voor andere hulpmiddelen die vergoed worden vanuit de zorgverzekering. 

Hulpmiddelen om langer zelfstandig te kunnen wonen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die met dit doel gebruikt worden, worden vergoed door de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.

Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn woningaanpassingen:

  • douchestoel
  • traplift
  • een verhoogd toilet
  • elektrische deuropener

Naast aanpassingen van de woning, kunt u via de Wmo ook een vergoeding krijgen voor hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel (bij gebruik voor langere tijd). Deze hulpmiddelen vergroten de mobiliteit van ouderen en helpen hierdoor bij het zelfstandig kunnen wonen.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van hulpmiddelen via de Wmo kunt u een verzoek indienen bij de gemeente. 

Aafje klantadvies

Heeft u vragen over zorg: wat voor zorgmogelijkheden er zijn of hoe u een indicatie aanvraagt? Of heeft u vragen over diensten, zoals de huishoudelijke hulp of dagvoorziening? De klantadviseur van Aafje helpt u graag verder tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek bij u thuis. Zo heeft u de mogelijkheid om in uw eigen omgeving rustig verder te praten en vragen te stellen. Bel de Aafje klantenservice voor een afspraak 088 8 233 233.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten