Respijtzorg

Geplaatst op 04-02-16
Aafje richardsintemaartensdijk 201
Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als u die zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen. Welke mogelijkheden biedt Aafje?

Logeren bij Aafje
In een aantal verzorgingshuizen heeft Aafje logeerkamers. Deze zijn bestemd voor ouderen die nog thuis wonen en daar zorg ontvangen van een mantelzorger.  Zij kunnen hier tijdelijk logeren: een paar dagen of weken. Hiervoor is een indicatie van de gemeente nodig voor kort verblijf. De kosten voor het verblijf worden in dat geval vergoed vanuit de Wmo. Wel geldt een inkomensafhankelijke bijdrage.. Logeren is ook mogelijk zonder indicatie. Dan betaalt u of de zorgvrager particulier.

Dagbesteding bij Aafje
Voor thuiswonende ouderen biedt Aafje dagbesteding. De zorgvrager is dan één of meerdere dagdelen bij Aafje. Zo kunt u iets anders doen dan zorgen voor uw partner/ouder. Voor dagbesteding heeft de zorgvrager een indicatie nodig van de gemeente (Wmo) en er geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Andere vormen respijtzorg
Het kan gaan om opvang buitenshuis, zoals dagopvang. Ook kan er iemand bij uw zorgvrager thuis komen, als hij of zij graag in zijn vertrouwde omgeving blijft. De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of vrijwilliger. Het kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand. Het kan ook gaan om een gezamenlijke vakantie van u en uw zorgvrager waarbij de zorg wordt overgenomen door een zorgprofessional.

Vragen
Heeft u vragen over respijtzorg of wilt u de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie bespreken? Bel dan met de Aafje klantenservice: 088 8 233 233.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big