Persbericht: Wethouder bekijkt talent van mensen met dementie

Geplaatst op 18-09-20
Dement talent 01
Hoe kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie zich blijven inzetten voor hun buurt, dat bekeek wethouder Sven de Langen (Zorg, Volksgezondheid, Ouderen en Sport) op 15 september tijdens zijn werkbezoek aan DemenTalent. Want in Rotterdam zijn er naar schatting 8800 mensen met dementie en dit aantal neemt snel toe.

Er is een groeiend aantal mensen met dementie in Rotterdam, maar veel van hen kunnen en willen zich nog inzetten voor de buurt waar ze wonen. Wethouder De Langen ging op werkbezoek bij Buurtwerk om met eigen ogen te zien hoe die organisatie de mensen helpt. “Voor veel mensen met niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie is het goed om bezig te zijn”, vertelt Vincent Ferdinandus, regiomanager van Buurtwerk. “Om die mensen te koppelen aan vrijwilligerswerkorganisaties zijn wij DemenTalent gestart.”

Wat is DemenTalent?
DemenTalent biedt mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie de kans om zich op een laagdrempelige manier in te zetten in hun buurt. Wat mensen zelf willen en kunnen, staat daarbij centraal. DemenTalent bekijkt met hen en eventueel hun naasten waar de interesses en talenten liggen. Samen zoeken zij naar een passende activiteit. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld voorlezen op een basisschool, klussen bij een (sport)vereniging of het onderhouden van een buurttuin. DemenTalent is een samenwerkingsproject van Aafje, Buurtwerk en de Hogeschool Rotterdam.

Bezoek wethouder
Wethouder De Langen kreeg dinsdag een inkijkje in het werk van DemenTalent, hij ging met een deelnemer van het tuinteam in gesprek, “uw glimlach zegt mij genoeg”, zei de wethouder.

DemenTalent kijkt naar wat de deelnemers kunnen en koppelt dat talent aan organisaties en projecten die dat kunnen gebruiken. En mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie knappen daar ook eens heel erg van op. Ook ondertekende hij symbolisch één certificaat van een vrijwilliger die had deelgenomen aan de training DemenTalent. Inmiddels zijn 35 professionals en vrijwilligers uit Prins Alexander getraind en ambassadeur voor de wijk geworden. Zo bouwen met elkaar aan een dementievriendelijke wijk.

Over Buurtwerk
Buurtwerk is actief in regio Zuid-Holland, Noord-Holland, en Utrecht binnen het sociaal domein en biedt integrale dienstverlening voor volwassenenwerk, jeugd- en jongerenwerk. Buurtwerk staat voor een wijk- en buurtgerichte aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Ons uitgangspunt is tweeledig; bijdragen aan het welzijn van bewoners én aan de sociale kwaliteit van buurten. Waar bewoners samenwerken, samenleven en gezamenlijk vormgeven aan de kansen en mogelijkheden in hun omgeving. We vragen naar talenten en we benutten de  mogelijkheden van bewoners, ondernemers en de omgeving. Zo dragen we bij aan de veerkrachtige buurt, waarin het goed opgroeien is en iedereen participeert op zijn of haar manier.

Wij zijn onderdeel van de SWKGroep. De SWKGroep omvat kinderopvang, zorg, buurtwerk en onderwijs. Onderdeel zijn van deze stichting biedt veel voordelen. Wij delen elkaars kennis, ervaring en netwerk en alle secundaire werkzaamheden worden uit handen genomen.

 

DemenTalent 2020

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten