Persbericht: Nedap en Caresharing realiseren eerste NUTS gebaseerde gegevensuitwisseling in zorg

Geplaatst op 18-09-20
Nedap
Rotterdam, 14 september 2020 - Caresharing en Nedap hebben vandaag de eerste NUTS gebaseerde gegevensuitwisseling in de zorg gerealiseerd. NUTS is een samenwerkingsverband van partijen in de zorg om een decentraal communicatienetwerk te realiseren waarbij gegevens gemakkelijk, veilig en snel uitgewisseld kunnen worden tussen alle Nederlandse zorgverleners. In de regio Drechtsteden kunnen huisartsenpraktijken nu realtime zorginformatie inzien bij de thuiszorg.

De eerste organisaties die met de NUTS gebaseerde gegevensuitwisseling werken, zijn Huisartsenorganisatie Zorggroep ZGWA en Aafje Thuiszorg Huizen en Zorghotels, beiden actief in de regio Drechtsteden en de West-Alblasserwaard. De zorgmap van de thuiszorginstelling is nu 24/7 inzichtelijk voor de huisartsenorganisatie. Een belangrijk uitgangspunt bij gegevensuitwisseling die gerealiseerd is, is dat iedere zorgorganisatie met de eigen gekozen applicaties en softwareleverancier kan blijven werken. Daarom moeten de zorggegevens, met toestemming van de patiënt, op een veilige en betrouwbare manier op te vragen zijn. Zorggroep ZGWA werkt met het platform cBoards van Caresharing en Aafje werkt met de applicatie Ons van Nedap. Dankzij NUTS werken de verschillende systemen nu naadloos met elkaar samen.

In de praktijk
Henk Stout, Directeur Zorggroep ZGWA:Dit is echt een grote stap voorwaarts en past helemaal in ons streven naar optimale netwerkzorg in de regio. Waar onze huisartsen en praktijkondersteuners voorheen moesten vragen aan de thuiszorg om meetwaarden en hun rapportage aan hen door te geven, kunnen zij deze gegevens nu zelf en op elk gewenst moment automatisch met cBoards ophalen uit Ons. Dit is goed voor wanneer zij bijvoorbeeld een huisbezoek hebben en directe inzage nodig hebben in de laatste registraties van de thuiszorg.” Peter Doelman, Informatiemanager Aafje: “Ook wij zijn erg blij met deze ontwikkeling. Door de komst van deze ‘NUTS gebaseerde integratie’ worden onder meer de administratieve lasten van onze wijkverpleegkundigen sterk verminderd. Zij hoeven vrijwel geen dubbele registraties meer te doen om huisartsenpraktijken goed inzicht te verschaffen in de laatste stand van zaken rondom de gezamenlijke klant.”

NUTS verbindt software van verschillende leveranciers met elkaar
De technische onderlaag van NUTS zorgt ervoor dat ook andere softwareleveranciers zich eenvoudig kunnen aansluiten en meedoen in deze zorgtoepassing. Zo heeft iedere softwareleverancier dezelfde kansen om mee te doen en kunnen zorgaanbieders vrij kiezen met welke leverancier zij willen samenwerken.

Over het Nuts initiatief
Het NUTS-initiatief is een samenwerkingsverband van partijen in de zorg met als doel een decentraal, open source communicatienetwerk voor de zorg te realiseren waarbij gegevens gemakkelijk, veilig en snel uitgewisseld kunnen worden tussen alle Nederlandse zorgverleners. De community werkt preconcurrentieel en realiseert met het bouwen van deze nutsvoorziening een zorginfrastructuur die samenwerking en interoperabiliteit bevordert.

Over Caresharing
Caresharing is een softwareleverancier gespecialiseerd in het ondersteunen van netwerkzorg en draagt actief bij aan het NUTS initiatief.
 

Over Nedap
De marktgroep Nedap healthcare levert onder andere ECD systemen aan organisaties in de langdurige zorg en draagt actief bij aan het NUTS initiatief. 

Over Zorggroep ZGWA
De Zorggroep ZGWA is een organisatie van huisartsenpraktijken die samen met ketenpartners kwalitatief hoogwaardige eerstelijnszorg biedt aan jaarlijks circa 30.000 patiënten uit de regio Drechtsteden en de West-Alblasserwaard.

Over Aafje
Aafje biedt een breed pakket aan ondersteuning in zorg, behandeling en welzijn in onze huizen, zorghotels en bij mensen thuis. Dit doet zij met ruim 6000 medewerkers en 1850 vrijwilligers voor bijna 18.000 klanten in de regio Rotterdam - Rijnmond en Drechtsteden. Samen met ketenpartners streeft Aafje er elke dag naar de zorg voor kwetsbare ouderen te optimaliseren.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten