FiniVita: Nieuw initiatief voor zorgprofessionals rondom laatste levensfase

Geplaatst op 27-06-19
Zorgprofessionals nóg beter toerusten voor de zorg aan patiënten en hun naasten in de laatste levensfase. Dat is wat Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg doet. Vanaf 1 september lanceert zij een nieuw initiatief: FiniVita. FiniVita biedt onderwijs voor en door zorgprofessionals volgens een nieuwe, gerichte methode. Hierbij staat de borging in de dagelijkse praktijk voorop.

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 150.000 mensen. Ongeveer 80 procent van deze sterfgevallen komt voor de arts niet onverwacht. Dat betekent dat veel mensen zorg in hun laatste levensfase ontvangen. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, een woonzorgcentrum of een verpleeghuis. Afgelopen donderdag kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een voorlichtingscampagne voor het grote publiek aan. Hiermee wil het kabinet mensen helpen het gesprek te voeren over hun naderende overlijden, en de zorg die ze wensen.

Ook zorgprofessionals goed toegerust

“Een prachtig initiatief om het zo bespreekbaar te maken," zegt Kees Goedhart, directeur van FiniVita. “Tegelijk vinden wij het belangrijk dat ook zorgprofessionals goed zijn toegerust om dit gesprek te kunnen voeren en aandacht te hebben voor dát wat voor de patiënt en diens naasten het belangrijkste is. Het gaat daarbij om een verdieping van alles wat zorgprofessionals in de reguliere opleidingen en praktijk hebben geleerd. Ook gaat het veel over waarden, die van de patiënt en naasten, maar ook die van jezelf als zorgprofessional. Sommige uitbehandelde patiënten vinden het moeilijk om over hun situatie te praten, anderen zien op tegen die laatste fase. Het is belangrijk ruimte te geven aan deze gevoelens. Wij verdiepen de deskundigheid van de zorgprofessional juist op het gebied van die laatste levensfase. Zo kunnen zij nóg meer van waarde zijn rondom die belangrijke periode in iemands leven."

Lancering

De nieuwe onderwijsmethodiek met onder meer het Digitaal Leerhuis wordt op 1 september van dit jaar gelanceerd. FiniVita is een initiatief van zorgorganisaties Laurens, Florence, Lelie zorggroep, Sonneburgh, Aafje en de Zellingen die zich hebben verenigd in Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten