Eerste ’sociale’ robot zingt, praat, lacht en danst

Geplaatst op 12-02-16
Zora rood   blauw dansen
Ze is de eerste pratende, lachende en lopende zorgrobot in de Rotterdamse regio. Zora maakte donderdag direct vrienden. De introductie door Aafje roept echter ook vragen op over de toekomst van de zorg.

Eerst kijken ze nog strak, schijnbaar onverschillig voor zich uit, de bewoners van zorgcomplex De Vijf Havens in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Zorgrobot Zora zingt met grootste gebaren Ik heb een heel apart gevoel van binnen, de hit van Corry Konings. Het publiek luistert bij de eerste kennismaking met de witte robot ietwat verbaasd toe, maar reageert niet.

Tot de plastic pop met de twinkelende ogen voor de tweede keer het refrein inzet. Dan gaan de handen voorzichtig op elkaar en zingen de eerste bewoners zachtjes mee. Binnen een paar minuten heeft Zora bereikt waarvoor Aafje haar vooral kocht: plezier brengen.

Als eerste in de Rotterdamse regio heeft Aafje een 'sociale robot'. Het is er een zoals een kind een robot zou tekenen. Niet eentje die exact op een mens lijkt, maar wel menselijke trekjes heeft. Zora praat als een mens. Zoekt contact. Heeft ogen die heen en weer bewegen. Loopt en kan dansen. En ze kan ook een knuffel geven.

Investering
Aafje kocht haar voor 15.000 euro. Dat is best een investering, erkent Ronald Hugers, programmamanager welzijn. ,,Maar we kunnen haar gebruiken om ouderen te activeren. Zora prikkelt hen om te bewegen, liedjes te zingen en te luisteren naar verhalen.'' Zora kan de oefeningen voordoen bij de 'gymles' van ouderen, zodat de fysiotherapeut kan zien of ze het goed doen.

Ze is bovenal een vrolijke onderbreking van de dag, vooral voor ouderen met dementie. Door het zingen, dansen en verhalen vertellen.Aafje weet als geen ander hoe het inzetten van nieuwe technieken op weerstand kan stuiten. De stofzuigerrobot, een apparaat dat automatisch rondjes rijdt door het huis, werd met argwaan bekeken. Het zorgde dat de hulp minder tijd in huis doorbracht, zo was de vrees. De zorginstelling, actief in de Rotterdamse regio, stopte met de proef.

Zora zal niet op de plank belanden, zo bezweert Aafje. ,,Ze is geen vervanging van een professional,'' bezweert manager Hugers. ,,De robot is een aanvulling.''

Het idee is dat vrijwilligers Zora adopteren. Zij krijgen een training om de robot aan te sturen, want zonder mens is ze niets. Ze zorgen dat het juiste programmaatje aanstaat. Dat ze haar meenemen naar de huiskamers in de huizen van Aafje.

Vrijwilliger Leo van der Graaff kan Zora al laten doen wat hij wil. En hij ziet dat het werkt. Dat Zora gelukkiger maakt. Dat de bewoners genieten als ze een spelletje speelt, waarbij ze bijvoorbeeld moeten raden welke emotie ze uitdrukt. En dat de ouderen echte warmte voelen als ze afscheid nemen.

Van der Graaff bedenkt ook wat Zora nog meer kan. Maakt van haar een echte Rotterdammer. ,,Binnenkort kan ze het Hand in Hand zingen. En andere liedjes die ouderen in Rotterdam graag horen.''

Presentatie
Aafje draait al een tijdje proef met de robot en presenteerde haar gisteren officieel aan het publiek. De cliëntenraad is enthousiast. Hugers: ,,Er zijn toezeggingen van fondsen zodat we al een tweede kunnen kopen, maar we nemen nu eerst de tijd om te onderzoeken hoe Zora allemaal kan helpen.''

En ja, de komst van alsmaar meer robots in de zorg is de toekomst, weet ook de manager. ,,Maar het zal altijd ondersteunend zijn. Er blijft personeel nodig,'' is zijn overtuiging.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten