Dwaaldetectie in De Vijf Havens

Geplaatst op 22-12-17
Dwaaldetectie 7974
Bij Aafje willen we onze bewoners optimale vrijheid en veiligheid bieden. Maar in sommige situaties is dat niet eenvoudig. Bijvoorbeeld voor bewoners met psychogeriatrische problematiek (zoals dementie), die onrustig kunnen zijn en daardoor gaan dwalen. Voor hen is Aafje, locatie De Vijf Havens gestart met dwaaldetectie. Regieverpleegkundige Astrid Bekker vertelt hierover.

Hoe werkt het?
"Verpleegafdeling De Boeg, is een beschermde woonomgeving, verdeeld over 3 verdiepingen. Bewoners kunnen, afhankelijk van hun persoonlijke profiel, vrij bewegen over die 3 verdiepingen. Dit is uniek.

Elke bewoner heeft een dwaalprofiel, afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie. De ene bewoner kan prima geheel zelfstandig van de ene verdieping naar de andere, van zijn appartement naar de huiskamer. Voor de ander is dat lastiger. De cirkel waarbinnen een bewoner zich volledig vrij en veilig kan bewegen is dus persoonlijk. Elke bewoner draagt een zender. De Vijf Havens, en specifiek De Boeg, is op verschillende plekken voorzien van sensoren, die in contact staan met die zender. Wanneer een bewoner in de buurt van een sensor komt en de voor hem of haar beveiligde grens overschrijdt, krijgen zorgmedewerkers een signaal. De lift is voor sommige dwaalprofielen vrij toegankelijk, en ook de tuin. Stapt een bewoner op een verkeerde verdieping uit, dan gaat de sensor af en krijgt de zorg een seintje. De trap is voor alle bewoners omwille van de veiligheid afgesloten. De sensoren hangen tot aan de uitgang." 

Jullie zijn een paar maanden bezig nu, zie je al effecten?
"Mensen met dementie zijn vaak onrustig. Ze willen bewegen, rondlopen, zijn op weg naar iets of ervaren onrust en gaan dan dwalen. Die behoefte is soms zo sterk, dat iemand agressief kan worden als hij/zij in die vrijheid beperkt wordt. Als verplegend en verzorgend personeel zie je dat en je bent je bewust van alle (val)risico’s en gevaren die dat dwalen met zich mee kunnen brengen. Dus ga je een bewoner ‘volgen’, continu in de gaten houden, tegenhouden, etc. Dat creëert een heel onrustig leef- en werkklimaat. Je wilt een bewoner ruimte geven, maar ook kost wat kost voorkomen dat er iets gebeurt met een bewoner. En je moet ook nog 18 andere bewoners verzorgen en voldoende aandacht geven.

Kalmerende medicatie speelt daarbij een grote rol. Wanneer een bewoner vanuit onrust en een opgesloten (vaak ook machteloos) gevoel agressief werd, werden er nog wel eens kalmerende medicijnen voorgeschreven. Nu bewoners meer vrijheid hebben en binnen een afgebakend gebied kunnen rondlopen, worden ze vanzelf rustiger en is er minder medicatie nodig. 

Ook onze fysiotherapeut ziet een belangrijke positieve ontwikkeling. Wij, en sommige familieleden met ons, waren best een beetje bang voor een verhoogd valrisico. De fysiotherapeut sprak dat meteen al tegen. Want doordat onze bewoners meer vrijheid hebben, bewegen ze meer, worden ze sterker en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Wat juist het valrisico verminderd."

Wat vindt familie hiervan?
"Familie is erg enthousiast. Bijvoorbeeld bij een bewoonster die voorheen kalmerende middelen kreeg. Zij kan nu vrij en veilig dwalen, zonder kalmerende middelen. Haar dochter heeft het gevoel dat ze haar moeder weer een beetje terug heeft. Familie heeft ook instructie over het systeem gekregen en weet hoe het werkt met in- en uitschakelen van specifieke sensoren om de bewegingsruimte samen met de bewoner (tijdelijk) te vergroten. Zo hebben ze nog steeds de vrijheid om samen bijvoorbeeld een wandeling te maken of naar de kapper te gaan."

Verdwalen bewoners niet?
"Bewoners die zelfstandig tussen de verdiepingen kunnen bewegen, liepen nog wel eens het verkeerde appartement binnen. Dat hebben we opgelost door van elke bewoner een mooie foto op de deur te hangen. Zo herkennen ze zichzelf en nu gaat het bijna altijd goed. Hier moest wel toestemming van de familie voor zijn, in het kader van de privacy. Maar niemand maakte bezwaar. De familieleden hebben de foto ook gekregen. Ook hebben we de foto toegevoegd aan de medicatiemap en medicatiewagen. Hiermee is in een oogopslag zichtbaar wie welke bewoners is. Daarmee voorkomen we vergissingen, vooral als we werken met invalkrachten, die de mensen nog niet goed kennen.   

Tot slot kunnen wij rustiger, meer ontspannen en daardoor beter ons werk kunnen doen. We hebben meer tijd voor de aandacht die je zo graag wilt geven. Natuurlijk moesten we even wennen en leren het systeem te vertrouwen. Maar nu kunnen we even een praatje maken, zonder dat we ogen in ons achterhoofd nodig hebben om alles en iedereen in de gaten te houden. Daar wordt iedereen gelukkiger van."

De proef met dwaaldetectie over meerdere verdiepingen bij De Boeg in Aafje locatie De Vijf Havens blijkt zo succesvol, dat besloten is om breder binnen Aafje te kijken hoe dit toe te passen. Zo worden ook op dit moment renovaties uitgevoerd en ook nieuwbouwprojecten vinden plaats. Daar wordt nu gekeken hoe we vrijheid van bewegen kunnen vormgeven. Dwaaldetectie is hierin bruikbaar en aansprekend gebleken.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten