BLOG: Wat is de echte waarde van waardering voor de ouderenzorg?

Geplaatst op 12-06-20
Guy buck blog 2
Maanden werd de ouderenzorg geprezen om wat we deden in corona tijd. Applaus, waardering, vitaal beroep, helden van de frontlinie etc. En die waardering is zeer terecht. De eerste coronagolf is echter nog niet voorbij en wat gebeurt er? Jawel: bezuinigingen op de ouderenzorg per  1-1-2021. Op het tarief voor revalidatiezorg gaat er 4% af en op het tarief voor de verpleeghuizen 1%. Dat soort percentages zijn killing voor een sector die, zeker in de grootstedelijke gebieden, nauwelijks weerstandsvermogen of reserves heeft en al blij is met geen negatief financieel resultaat in normale tijden.

We weten allemaal dat bezuinigingen uiteindelijk, linksom of rechtsom, leiden tot hogere werkdruk bij zorgmedewerkers, wat ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Niemand wil dat, maar het gebeurt. En de goedbedoelde landelijke inhoudelijke kwaliteitskaders. Die zijn niet meer in evenwicht met deze bezuinigingen. Vervolgens komen de inspecties. De inspectie SoZaWe besluit bijvoorbeeld dat we de werkdruk van medewerkers moeten verlagen met allerlei actieplannen...

Wie snapt het nog? Iedereen begrijpt toch dat bezuinigen leiden tot meer werkdruk en minder kwaliteit van zorg? Dat is toch geen hogere wiskunde?

In Tweede Kamer is een motie aangenomen voor een financiële beloning voor zorgmedewerkers. Nog niks van gezien. Compensatieregelingen voor de financiële gevolgen van Corona in de ouderenzorg? Nog geen euro gezien en onzekerheid alom. En waarom de ziekenhuizen beter behandelen in de compensatie dan de ouderenzorg? 

Wie heeft dit mooie land opgebouwd? Onze ouderen toch?! Wie stonden de afgelopen maanden in de frontlinie en zette alles op alles om die ouderen goede en liefdevolle zorg te blijven geven. Onze zorgmedewerkers toch?

Het applaus, de waardering voor de ouderenzorg is mooi en terecht, maar wat is de waarde ervan.....? In Rotterdam zeggen we: geen woorden maar daden! Politiek Den Haag: grijp in!

Guy Buck, voorzitter Raad van Bestuur

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten