Blog: De ambitie van ‘langer plezierig thuis’ samen waarmaken!

Geplaatst op 28-09-20
Vcsruqrs
Het aantal ouderen in Nederland en in onze regio stijgt de komende jaren enorm. De nieuwe oudere wil langer, liefst zo lang mogelijk, thuis blijven wonen. Tegelijkertijd is er te weinig plaats in verzorgings- en verpleeghuizen. Aafje draagt graag haar steentje bij aan dit maatschappelijk vraagstuk, nú en in de toekomst.

Meer oplossingen
Aafje wil het ouderen daadwerkelijk mogelijk maken zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Uiteraard op een plezierige en verantwoorde manier. Er wordt nu vooral gesproken over ‘hofjes’ en woonaanpassingen als oplossing, maar bij Aafje richten wij ons juist ook op de groeiende behoefte aan nieuwe vormen van ondersteuning gericht op zelfredzaamheid, ontmoeten, zingeving en vitaliteit. 

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om in te spelen op thema’s als eenzaamheid, waardigheid, voeding en beweging. Denk aan casemanagement dementie, dagbesteding, individuele ondersteuning thuis, thuiszorg en huishoudelijke hulp. Het aanbod is al breed, toch investeren we veel in nieuwe ontwikkelingen.

Een mooi voorbeeld is de Buurtcirkel, waarin ouderen met een beetje hulp van Aafje samen een nieuw netwerk opbouwen. Ook succesvol is Dementalent, waarbij thuiswonende ouderen met dementie gestimuleerd worden om hun nog aanwezige talenten als vrijwilliger in te zetten. En er zijn ondertussen tal van nieuwe ontwikkelingen; van de buurthuiskamers, waar voor oudere buurtbewoners ruimte is voor een goed gesprek en beweegactiviteiten tot digitale dagbesteding, waarbij ouderen al beeldbellend gezellig contact met elkaar hebben. En oplossingen zitten soms ook in de kleine dingen. Iemand vragen een keer mee te gaan naar een activiteit, helpen bij een boodschap, een maatje regelen of signaleren dat er meer aan de hand is.

Meer aandacht
Het is ons streven klanten en hun mantelzorgers een persoonsgericht aanbod te bieden. Dat vraagt aandacht voor de individuele wensen en behoefte van klanten; echt weten waaraan plezier wordt beleefd. Maar ook weten waar de mantelzorger tegenaan loopt en hoe we daarin kunnen ondersteunen.

Bij Aafje geloven we in een wijkgerichte aanpak, waarbij we de beschikbare kennis en ervaring van één ieder inzetten om tot  passende oplossingen te komen. Dit vraagt goede afstemming tussen collega’s onderling en met samenwerkingspartners in de wijk. Binnen Aafje delen we kennis, ervaring en inspirerende voorbeelden met elkaar. Dit doen we van collega tot collega, maar ook in overleggen, nieuwsbrieven, onze magazines, op social media en tijdens onze kennispodia (nu helaas even niet).

Meer inspiratie
Mooie voorbeelden delen helpt ouderen én professionals in hun ambitie om plezierig en verantwoord langer thuis wonen met voldoende sociale contacten, waar te maken. Heb je ook mooie voorbeelden of suggesties? Deel ze via communicatie@aafje.nl o.v.v. langer thuis’.

 

Ferry Bezem, directeur Aafje

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten