Bij Sfeermakers van Aafje beslist de bewoner

Geplaatst op 12-02-16
Overhandiging cheques tovertafel
Van een huis een thuis maken. Elke ruimte naar eigen smaak inrichten. Zelf de sfeer bepalen van de woonomgeving. Kamers in verpleeghuizen zijn behoorlijk standaard ingericht. Op de sfeer in ruimtes waar bewoners veel tijd doorbrengen hebben ze zelf niet heel veel invloed. Terwijl dat hun woon- en leefomgeving is. Dat heeft Aafje veranderd met ‘Sfeermakers’.

Alles in overleg

Een half jaar lang stond locatie De Vijf Havens van Aafje in het teken van Sfeermakers. Er werden uitgebreide gesprekken gevoerd met bewoners en mantelzorgers over hun wensen voor hun leefomgeving. Elke beslissing, elke keuze werd besproken en zonder goedkeuring van de bewoners werd er niets besteld. Dat heeft geleid tot nieuwe meubels, frissere kleuren op de muur en schilderijen in de gangen in thema’s die bewoners aanspreken.

Meer dan meubels

Ook onderwerpen die niet te maken hadden met de sfeer waren bespreekbaar. Zo voelden de bewoners in het verzorgingshuis zich minder veilig omdat ze niet konden zien wie er voor de deur stond als er werd aangebeld.  Voor hen zijn overal digitale deurcamera’s geïnstalleerd. En Sfeermakers bracht meer teweeg. Een kleindochter was zo enthousiast over het project dat ze spontaan een crowdfunding actie startte om een tovertafel voor de locatie te financieren. 11 februari werd aan haar oma een cheque voor het volledige bedrag overhandigd.

Hoe verder?

Bij Sfeermakers is de wens en de vraag van de bewoner leidend. Nu in De Vijf Havens het project is afgerond, draait het allemaal om borging. Borging van het gedachtengoed, borging van de kwaliteit en uitstraling en borging van de wensen van de bewoners. We kunnen niet voor elke nieuwe bewoner nieuwe meubels aanschaffen. Maar het gesprek aangaan, om duidelijk te maken dat je als bewoner zeggenschap hebt over de leefruimte, er mogelijkheden zijn voor persoonlijke wensen in zijn of haar woonomgeving, kan wel.

Sfeermakers loopt in de meeste locaties van Aafje. Van het project in de Vijf Havens heeft Aafje een filmverslag gemaakt. U kunt dit verslag bekijken op https://youtu.be/hoEBB7QRg6U

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten