Aafje biedt als eerste in de regio zorg voor ouderen met obesitas

Geplaatst op 20-12-19
191220 persbericht aafje gestart met zorg voor obesitas
In Nederland kampen steeds meer mensen met overgewicht. Ook ouderen. Dit brengt een specifieke zorgbehoefte met zich mee. Tevens zijn in Nederland maar weinig plaatsen waar oudere mensen met (extreem) overgewicht terecht kunnen. Aafje ziet het als haar verantwoordelijkheid om iedereen die zorg nodig heeft ook zorg te bieden, ongeacht afkomst, geloof, geaardheid of gewicht.

Aafje biedt sinds november deze specifieke zorg in het pas gerenoveerde verpleeghuis De Vijf Havens. Aafje De Vijf Havens is daarmee het tweede verpleeghuis in Nederland dat deze zorg biedt. In Zuid Holland is Aafje de enige zorgaanbieder. 

De Vijf Havens
Door de renovatie biedt De Vijf Havens de juiste faciliteiten om met enkele aanpassingen ook deze groep ouderen goede zorg en een mooie oude dag te bieden. Bijvoorbeeld door de voorbereidingen op plafondtilliften en extra brede deuren. Het programma bestaat uit 3 onderdelen; een obesitas afdeling, een zorgprogramma obesitas en het expertiseteam. De Vijf Havens heeft op dit moment 3 studio’s voor mensen met obesitas. Eind november is de eerste klant met obesitas opgenomen.

Juiste zorg op de juiste plek
Het zorgprogramma is opgesteld in nauwe samenwerking met het Franciscus Gasthuis, Maasstad ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum. Het biedt herstel-, revalidatie- en verpleeghuiszorg voor ouderen met obesitas, waardoor zij minder lang en niet onnodig in het ziekenhuis hoeven te blijven. Hiermee wordt de doorstroom in ziekenhuizen verbeterd en krijgen mensen de juiste zorg op de juiste plek. 

Het doel van het zorgprogramma is het welbevinden en de zelfredzaamheid te bevorderen om weer naar huis te kunnen of naar een andere (voorkeurs) locatie te verhuizen. Het zorgteam heeft zich de afgelopen maanden intensief voorbereid op de zorg voor deze doelgroep. Deze wordt steeds aangepast op de persoonlijke situatie van de klant. 

Expertiseteam
Het expertiseteam bestaat uit verschillende zorgprofessionals die hun expertise rondom obesitas continu uitbreiden en beschikbaar stellen, zoals een ergotherapeut, fysiotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, diëtist, wondverpleegkundige, obesitasverpleegkundige en een wijkverpleegkundige. Zij zijn voor Aafje collega’s beschikbaar om te helpen en adviseren bij de zorg voor mensen met obesitas. Denk hierbij aan het gebruik van specifieke materialen en hulpmiddelen maar ook over het bespreekbaar maken van vooroordelen. Niet alleen bij collega’s, maar ook bij bewoners en mantelzorgers. 

Over Aafje
Alles wat Aafje doet is erop gericht mensen ruimte te geven om hun eigen leven te leiden. Het leven zoals zij dat het liefst willen, want we zijn ervan overtuigd dat elk mens uniek is. Ongeacht of mensen bij Aafje (tijdelijk) wonen, thuis zorg van Aafje krijgen, bij Aafje werken, hun tijd vrijwillig geven of hun naasten aan Aafje toevertrouwen. Deze mensen en hun verhalen vormen de basis voor de zorg van Aafje. Dat laten we zien in de Aafje film ‘Mijn verhaal gaat verder’.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten