Ondersteuning palliatieve zorg

Als vrijwilliger kunt u hulp bieden aan mensen die thuis voor een ongeneeslijk ziek familielid zorgen. Velen willen graag tot het laatste moment thuis blijven. Dat kan voor familieleden/mantelzorgers soms zwaar zijn.

U kunt helpen door de mantelzorger een rustmoment te geven. Zo houden mantelzorgers het langer vol. Het verzorgen van een naaste is gedurende de laatste fase zwaar, ook al is er hulp van huisarts en thuiszorg. De zorg wordt over het algemeen steeds intenser en intensiever. Om het vol te kunnen houden, is het voor de mantelzorger nodig af en toe even afstand te nemen. Dat kan op het moment dat er een vrijwilliger in huis is.
Voor de mantelzorger
Als vrijwilliger bent u er in de eerste plaats voor de mantelzorgers. U vult datgene aan wat de mantelzorgers normaal ook zelf doen, zoals hulp bij de persoonlijke verzorging, voorlezen en eventueel waken. Indien gewenst kunt u een helpende hand bieden met licht verzorgend werk, koken, een boodschap doen of iets met de kinderen ondernemen. U verricht geen medische of verpleegkundige handelingen en ook geen zware huishoudelijke taken.

Dankbare taak
Een goede klik tussen vrijwilliger, thuiszorgklant en mantelzorger is belangrijk. Daarom kijken we vooraf goed naar de wensen van de klanten en mantelzorgers en zoeken daarbij een vrijwilliger. Over het algemeen vragen we u als vrijwilliger gemiddeld vier uur per week voor deze dankbare taak. Bij een inzet van meer dan tweemaal per week gaan meerdere vrijwilligers naar de klant toe.

Introductiecursus
Om deze ondersteuning te kunnen bieden, krijgen nieuwe vrijwilligers eerst een uitgebreide en gedegen introductiecursus en begeleiding tijdens hun inzet.

Samenwerking Aafje en Spectrum
Aafje werkt samen met organisatie Het Spectrum (www.hetspectrum.nl) om hulp te bieden aan mensen die voor een ongeneeslijk ziek familielid zorgen.

Aanmelden als vrijwilliger
Wilt u vrijwilliger worden? Meld u dan aan bij Spectrum, bij Lilian Vestering via e-mail l.vestering@hetspectrum.nl.

Downloads

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big