‘Wanneer jij later oud bent en in een verzorgingshuis woont, dan wil je toch ook dat er goed voor je gezorgd wordt?’

Spruitjes

‘Wanneer jij later oud bent en in een verzorgingshuis woont, dan wil je toch ook dat er goed voor je gezorgd wordt?’ Die vraag maakte veel indruk op mij tijdens het gesprek met Ingrid Hoogstraten over de cliëntenraden van zorgorganisatie Aafje. Ingrid vertelt tijdens ons gesprek waarom deze cliëntenraden nodig zijn en wat het zoal inhoudt om vrijwilliger te zijn in een cliëntenraad. Ze spreekt er met zoveel enthousiasme en passie over, dat ik bijna zelf in staat ben om te roepen ‘Oké, ik doe mee! Wanneer kan ik beginnen?’

Ze vertelt over hoe ze als lid van een cliëntenraad meedenkt met het beleid van Aafje en advies geeft over waar Aafje dingen anders kan doen. Dit allemaal met de belangen van de bewoners als uitgangspunt. “Zo zat ik laatst bij een rondetafelgesprek en werd ik verrast door een van de bewoners. We krijgen namelijk weinig klachten over het eten. Niets om je zorgen over te maken dus. Tot ik naast een meneer met een migratieachtergrond zat die aangaf dat hij niet echt zat te wachten op elke dag Hollandse pot. ‘Ik wil wel een keer iets anders dan spruitjes’, vertelde hij. Dit was voor mij echt een eyeopener. Natúúrlijk moesten we hier iets mee als cliëntenraad! In een stad als Rotterdam die zo multicultureel is en waar in de toekomst nog veel meer ouderen met verschillende achtergronden in het verzorgingshuis terecht zullen komen, is dit iets waar we de komende jaren als Aafje mee aan de slag moeten.”, vertelt Ingrid.

“Een cliëntenraad van Aafje is er dus vooral om de bewoners een zo goed mogelijk en zo fijn mogelijk leven te bieden. Zo zet je je in voor hun belangen en zet je vraagtekens bij het beleid dat is opgesteld door het management. Het gaat niet alleen over begrotingen lezen en moeilijke beleidsstukken. Het gaat echt om de mensen zelf. Ook al zitten ze in een verzorgingshuis, ze hebben nog steeds dezelfde rechten. Alleen is het dan wat moeilijker om voor jezelf op te komen. Hier helpen wij als cliëntenraad dan bij.”, legt Ingrid uit.

Ingrid geeft aan dat het heel prettig werken is bij Aafje. Ingrid: “Het fijne aan Aafje is dat ze ook echt luisteren. Ze staan open voor onze mening en suggesties en doen niet alleen alsof er iets gaat veranderen maar luisteren écht. Zo gaan we door de cliëntenraden weer met de bewoners koken in de huizen. Hier hebben we advies over gegeven vanuit het belang van de bewoners. Bewoners geven bij ons aan dat ze weer dolgelukkig zijn als ze een aardappeltje mogen schillen en het ze herinnert aan thuis.

Ingrid is zelf ook erg actief als lid van een cliëntenraad van Aafje om zo het verschil te maken voor de bewoners van de zorgorganisaties in Rotterdam en omstreken. “Elke locatie van Aafje heeft een medezeggenschapsraad en bestaat uit 5 tot 7 leden. Alleen zien we deze aantallen helaas steeds meer teruglopen de laatste tijd. Mensen komen pas later naar een verzorgingshuis omdat ze langer thuis blijven wonen. De tijd die ze dan in een verzorgingshuis wonen is dan ook korter. Familieleden zijn vaak overbelast als iemand eenmaal wordt opgenomen en hebben dan vaak geen energie meer over om in een cliëntenraad te zitten. Bewoners zelf zijn er vaak niet meer toe in staat. En dat is heel erg jammer want het is zo’n ontzettend mooie functie!”, vertelt Ingrid. 

“Bij deze wil ik iedereen oproepen die affiniteit heeft met ouderen om zich op te geven. Of je nu een zorgstudent bent die een keer door een andere bril naar de ouderenzorg, de bewoners en het beleid van een zorgorganisatie wil kijken of een gepensioneerde die graag meedenkt om de zorg goed te houden of zelfs nog beter te maken. Wanneer je de zorg een warm hart toedraagt ben je meer dan welkom.”, vertelt Ingrid.

Meld u nu aan als cliëntenraadslid bij Aafje

  • Stuur een e-mail naar CCR@aafje.nl om u aan te melden, t.a.v. Ruud van Horssen (Voorzitter cliëntenraad Aafje).
  • Of bel met de Aafje klantenservice via: 088 8 233 233.

Gerelateerde items

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten