Handige Links

Allemaal Aafje

Allemaal Aafje verbindt 25.000 mensen met elkaar voor gezellige contacten en aantrekkelijk voordeel.

Naar de website
 

Vrijwilligerswerk bij Aafje

Informatie voor vrijwilligers en over vrijwilligerswerk.

Naar vrijwilligerswerk

 

Rotterdam Mantelzorg

Als mantelzorger kunt u soms wel wat extra hulp gebruiken. De gemeente Rotterdam biedt verschillende voorzieningen, speciaal voor mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld aan een mantelzorgparkeervergunning, vervangende zorg of extra huishoudelijke hulp. Op de website van de gemeente vindt u uitgebreide informatie over alle mogelijkheden en hoe u hiervoor in aanmerking kunt komen.

Naar de website

Mantelfoon

Mantelzorgers hebben behoefte aan één centraal punt voor al hun vragen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Rotterdam. Daarom is Mantelfoon opgericht.

Naar de website

Mezzo

Mezzo is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Voor een steunpunt bij u in de buurt of voor een luisterend oor, kunt u contact opnemen met de Mantelzorglijn via 0900 20 20 496 (10 cent per minuut, werkdagen 9:00-13:00).

Naar de website

 

PGGM&CO

PGGM&CO is een ledensite voor iedereen die werkt in zorg en welzijn. Op de themapagina Informatie Wijzer Mantelzorg vindt u handige tips. Zodat u weet waar u hulp en advies kunt krijgen. Met welke instanties heeft u te maken? Hoe regelt u financiële ondersteuning? Wat kan uw werkgever voor je doen? En vooral: hoe voorkomt u dat u overbelast raakt? 

Naar de site
 

CIZ

Om in aanmerking te komen voor professionele zorg heeft de zorgvrager een indicatie nodig. Deze kan aangevraagd worden bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Meer informatie over indicaties vindt u ook op onze website onder www.aafje.nl/zorg-hoe-regel-ik-dat

Naar de website van CIZ

 

Beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars

In de eerste plaats is de mantelzorgmakelaar er voor mantelzorgers. U kunt als particuliere mantelzorger informeren bij de mantelzorgmakelaar in uw regio naar de kosten en mogelijke vergoedingen. De mantelzorgmakelaar biedt professionele ondersteuning aan mantelzorgers door regeltaken over te nemen. Op de website van de beroepsvereniging kunt u een mantelzorgmakelaar bij u in de buurt zoeken.

Naar de website


Respijtzorg van Aafje

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als u die zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Respijtzorg van Aafje biedt die mogelijkheid.

https://www.aafje.nl/nieuws/respijtzorg
 

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland geeft al 30 jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werken zij aan een betere toekomst, uiteindelijk zonder dementie.

Sinds 1984 vraagt Alzheimer Nederland landelijk aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Hiervoor werkt Alzheimer Nederland nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen.

Naar de website
 

Mantelzorgjournaal Centrum voor Dienstverlening

Naar de website
 

Palliatieve zorg

Zorgt u thuis voor iemand die niet lang meer te leven heeft/palliatieve zorg ontvangt? Als u even een moment voor u zelf nodig heeft, dan kunt u ondersteunt worden

https://www.aafje.nl/zorg-van-aafje/onze-specialisten/palliatief-verpleegkundige


U woont in de gemeente Rotterdam

Als mantelzorger kunt u soms wel wat extra hulp gebruiken. De gemeente Rotterdam biedt verschillende voorzieningen, speciaal voor mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld aan een mantelzorgparkeervergunning, vervangende zorg of extra huishoudelijke hulp. Op de website van de gemeente vindt u uitgebreide informatie over alle mogelijkheden en hoe u hiervoor in aanmerking kunt komen.

Naar de website


U woont in de gemeente Ridderkerk

Mensen die voor hun familieleden, buren of vrienden zorgen, noemen we mantelzorgers. Het zijn geen professionele zorgverleners, maar ze zorgen voor iemand vanwege een persoonlijke band. Vaak gebeurt dat langdurig en intensief. Bent u ook mantelzorger? Dan is het een prettige gedachte dat u er niet alleen voor staat. Voor hulp en ondersteuning kunt u een beroep doen op de mantelzorgconsulent van Karaat Ridderkerk.

Naar de website


U woont in de gemeente Albrandswaard

Zorgt u voor een partner, vriend(in), kind, buurman, buurvrouw en woont u in Gemeente Albrandswaard? Dan kunt u vragen of u begeleid en geholpen kunt worden bij het uitvoeren van deze zware taak.

Naar de website
 

U woont in de gemeente Dordrecht

Zorgt u voor een partner, vriend(in), kind, buurman, buurvrouw en woont u in gemeente Dordrecht? Dan kunt u met vragen of voor begeleiding terecht bij MEE Zuid Holland Zuid.  

Naar de website

 

U woont in de gemeente Capelle ad IJssel

Het Servicepunt Mantelzorg Capelle is een organisatie van vrijwilligers en professionele medewerkers. Hier kan iedereen terecht die in zijn naaste omgeving iemand verzorgt. Het servicepunt geeft informatie en advies, cursussen en kan u in contact brengen met lotgenoten. Het servicepunt helpt ook door de inzet van vrijwilligers, professionals, voorzieningen of instellingen.

Naar de website

 

 

Apps

Dementie en het ophalen van herinneringen
De app bevat toegang tot liedjes, filmpjes, foto's en geluidsfragmenten uit de jaren 30 t/m 60. Door hier samen met de oudere naar te luisteren, kunnen herinneringen worden opgehaald. Herinneringen van vroeger roepen veelal een fijn en vertrouwd gevoel op, geeft de mantelzorger inzicht in de belevingswereld van de oudere, maar is bovenal een activiteit waaraan je samen veel plezier kunt beleven. 
Een handig hulpmiddel ook om herinneringen op te halen voor het maken van een levensboek. De app heet "Reminiscentie" en is te herkennen aan de afbeelding van een vergeet-me-nietje. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store en is beschikbaar voor Android en IOS telefoons en tablets.

  Downloaden Google Play Store      

  Downloaden App Store - iPhone  

  Downloaden App Store - iPad  

 

Dementie en het ophalen van herinneringen
Bij mensen met dementie vallen veelal herinneringen uit het recente verleden het eerst weg; de informatie die het langst in het geheugen zit blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat een persoon niet meer weet wat hij gisteren heeft gegeten, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders heeft gewoond.

Het ophalen van herinneringen, ook wel reminiscentie genoemd, doet een beroep op hetgeen de persoon met dementie nog kan en weet. Het is voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met een afnemende geheugencapaciteit, een verademing om te ondervinden dat zij nog wel in staat zijn deze herinneringen op te halen.
 

Dementia-app: een steuntje in de rug
Zorgen voor iemand met dementie is niet eenvoudig. Daarom biedt de dementia-App u hulp en ondersteuning als u die nodig hebt. Erg handig. Ook voor uw naaste. Met de dementia-App kunt u een netwerk rondom de persoon met dementie maken. Binnen het netwerk kunt u informatie uitwisselen en de zorgtaken regelen en verdelen. Om een netwerk te maken hebt u minimaal 2 gebruikers (en 2 tablets) nodig.


Ondersteuning op afstand 
U wilt graag goed voor uw dierbare zorgen. Maar wat als u niet in de buurt bent of het erg druk hebt? Met de app blijft u op een prettige manier in contact. Met degene voor   wie u zorgt, maar ook met andere mantelzorgers, familieleden, vrienden en zorgprofessionals. Zo weet u altijd hoe het met uw naaste gaat. En kunt u ook op afstand voor hem of haar zorgen. Een geruststellend idee. Gebruik de app ook eens samen. Of maak kennis met de handige functies die het leven van uw naaste wat makkelijker én leuker maken. En die ook nog eens goed zijn voor het geheugen en de sociale interactie.

          

  Alle mogelijkheden op een rij           

 • Handige screensaver
  Zie in één oogopslag hoe laat het is. En krijg een melding als het bijvoorbeeld tijd is voor het ontbijt of het tandenpoetsen. 
 • Geheugenspellen
  Prikkel het geheugen! En als u samen speelt is dat helemaal goed voor uw naaste. 
 • Activiteitenweergave
  Hiermee is overzichtelijk te zien wat er vandaag allemaal op de planning staat. 
 • Contact via beeldbellen
  Het is altijd fijn om elkaar even te spreken. Maar het is nog beter als u elkaar ook kunt zien. 
 • Fotoalbum
  Upload eenvoudig de mooiste foto’s. Zo kan uw naaste herinneringen ophalen en delen met anderen. 
 • Logboek
  Stel al uw vragen aan zorgprofessionals. En hou gezamenlijk bij hoe het met uw naaste gaat. 
 • Agenda
  Plan afspraken in, ook op afstand. En voeg een persoonlijke foto toe. 
 • Informatiekiosk
  Lees de digitale magazines met handige informatie die u niet mag missen. 
 • Polygoonjournaals
  Luister samen naar de vertrouwde stem van Philip Bloemendaal. Zo komen er mooie herinneringen naar boven.

Alzheimer Assistent voor mantelzorgers
De Alzheimer Assistent is een applicatie ('app') voor smartphone, tablet en computer speciaal voor mensen die de zorg hebben voor iemand met dementie. Alzheimer Nederland heeft deze gratis app ontwikkeld als een praktisch hulpmiddel met informatie in tekst, foto's én video over inmiddels meer dan zeventig onderwerpen. Samenleven met iemand met dementie zorgt iedere dag voor nieuwe uitdagingen, zoals gedragsveranderingen. Op zo'n moment heb je direct behoefte aan steun en advies van lotgenoten en experts. De adviezen in de Alzheimer Assistent zijn samengesteld door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie zal blijven groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Zo wordt de Alzheimer Assistent een breed gedragen hulpmiddel voor iedereen die samenleeft met iemand met dementie.

Downloaden
De Alzheimer Assistent kunt u installeren op uw tablet:
>  Downloaden Alzheimer Assistent in App Store (iPad)
>  Downloaden Alzheimer Assistent in Google play (overige tablets)
Daarnaast kunt de app ook bekijken via de website alzheimerassistent.nl. Om een indruk te krijgen van de app kunt u het demofilmpje bekijken:

 

Dementie game: Leer omgaan met mensen met dementie 
Zorgorganisatie Sevagram heeft een dementiegame ontwikkeld. Een interactief spel waarmee mantelzorgers en familieleden, maar ook verzorgenden en andere geïnteresseerden kennis over de ziekte dementie kunnen opdoen. Door de verschillende levels van de game te doorlopen, krijg je meer kennis over dementie en meer begrip. Mantelzorgers, familieleden, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden leren hoe ze het beste kunnen omgaan met mensen met dementie, in de verschillende vormen en stadia. Daarnaast kunnen zij via de app in contact komen met lotgenoten, via het forum van Alzheimer Nederland.

Een dementiespel op je computer of laptop spelen via www.dementiegame.nl 

Het spel zorgt voor kennis over dementie verbeteren en benadering vergemakkelijken. mantelzorgers, familieleden en zorgmedewerkers ondersteunen bij de dagelijkse zorg voor mensen met dementie inlevingsvermogen voor mensen met dementie vergroten. Mogelijkheid bieden ervaringen via forum Alzheimer Nederland uit te wisselen (rechtstreeks benaderbaar via de game).

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten