Van eenzame oudere naar enthousiaste vrijwilliger

Geplaatst op 29-03-21
20210329 171032 0000
Mevrouw Klootwijk is 83 jaar. Ze woont in de wijk Crabbehof. Drie jaar geleden overleed haar man. Het verlies was voor mevrouw erg zwaar. Ze was lange tijd verdrietig en had nergens zin in. Totdat Aafje haar hielp. Inmiddels is mevrouw Klootwijk niet meer eenzaam. Ze is nu zelfs vrijwilliger en helpt andere ouderen in de wijk.

'Dankzij Aafje veranderde ik mijn leven'
 Fyetta Damwijk is participatiecoördinator bij Aafje. Ze houdt zich bezig met het welzijn van ouderen in de wijken Crabbehof, Sterrenburg en Wielwijk. Fyetta is projectleider van WIJ Dordrecht. Dit is een initiatief waarbij begeleiders en vrijwilligers ouderen ondersteunen in de wijken Crabbehof en Wielwijk. Bijvoorbeeld door hen te helpen nieuwe sociale contacten op te doen of meer te bewegen. Ook worden er bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd.

​Geluk
Drie jaar geleden leerde Fyetta mevrouw Klootwijk kennen. Fyetta: “Meneer Klootwijk was net gestorven. Hij had thuiszorg van Aafje en bij de afrondende gesprekken zagen mijn collega's dat het niet goed ging met mevrouw. Ik ging langs en samen onderzochten we wat er nodig was om haar een beetje gelukkiger te maken." Fyetta schakelde thuiszorg en huishoudelijke ondersteuning in voor mevrouw Klootwijk. Ook koppelde ze haar aan een student die wekelijks langskwam.

Keerpunt
“Het was na het overlijden van mijn man moeilijk om weer onder de mensen te komen. Ik was echt heel eenzaam", vertelt mevrouw Klootwijk. Ze wilde zich graag weer beter voelen, maar wist niet hoe. “Fyetta koppelde mij aan een student die hulp nodig had bij het leren van de Nederlandse taal. Ook spoorde ze mij aan om wekelijks naar de sociale ontmoeting te gaan. Ik vond dat erg leuk." Niet veel later volgde mevrouw Klootwijk een vrijwilligerstraining en werd ze vrijwilliger voor Aafje.

Belcirkel
Mevrouw Klootwijk is nu heel actief. “Ik leid de telefooncirkel. Alleenwonende ouderen bellen elkaar dagelijks om te controleren alles goed gaat. De ouderen in mijn flat houd ik ook in de gaten. Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn." Mevrouw Klootwijk helpt graag mee wanneer Aafje leuke dingen organiseert. En ze is gastvrouw tijdens buurtontmoetingen. “Ik verzorg de koffie en thee. Deze ontmoetingen zijn altijd gezellig."

Verbinding
Er zijn veel ouderen die eenzaam zijn en hulp nodig hebben. Aafje helpt hen graag zodat zij gelukkiger worden en langer thuis kunnen blijven wonen. Fyetta: “Natuurlijk bieden we thuiszorg en huishoudelijke ondersteuning. Maar we doen veel meer dan dat. In de wijk brengen we ouderen met elkaar in contact, organiseren we informatieve en gezellige bijeenkomsten en focussen we op beweging. Dat werkt. We zien mensen opbloeien."

Toekomst
Mevrouw Klootwijk leeft weer met volle teugen. Dankzij de thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning en haar vrijwilligerswerk kan ze langer thuis blijven wonen. Haar eigen leven vormgeven. En ze weet het zeker: ze blijft vrijwilliger voor Aafje totdat ze honderd jaar is. “Zo lang als ik dit werk kán doen, doe ik het. Dit werk is goed voor mij. En het is heel erg fijn om wat voor andere ouderen te kunnen betekenen. Zo helpen we elkaar en hoeft niemand meer eenzaam te zijn."

*Dit artikel hoort bij het thema p​ersoonsgerichte benadering​ en staat eind maart in de informatiekrant Zorg & Welzijn, editie Dordrecht. Dit verhaal is een goed voorbeeld van hoe medewerkers persoonsgericht te werk gingen en gaan.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten