De toekomst van de ouderenzorg

Samen staan we voor een grote uitdaging: de vraag naar zorg is groter dan het aanbod. Dit betekent dat we de zorg anders moeten gaan inrichten. Samen moet de zorg écht anders. Maar hoe gaan we dat doen? Op deze pagina houden we u daarvan op de hoogte.

Visie ‘langer thuis’

Een zinvolle dag, mensen ontmoeten, zelfredzaamheid vergroten, bewegen en verstandige voeding. Iedereen wil zijn of haar leven op een eigen manier vormgeven, iedereen zit in een andere situatie, heeft een andere achtergrond, een ander sociaal netwerk en heeft andere interesses. Aafje wil het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En daar zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld thuiszorg, eerstelijns behandeling (o.a. fysiotherapie, ergotherapie, specialist ouderen geneeskunde) en casemanagement (ondersteuning van ouderen met dementie).

Voorzieningen en activiteiten

Aafje heeft ook een breed scala aan voorzieningen en activiteiten om de kwaliteit van leven te verbeteren, er meer plezier in te hebben. Denk aan:

  • Dagbesteding (u bent dan een aantal dagdelen op een locatie waar u mensen ontmoet)
  • Een dagbestedingscoach die aan huis komt
  • Ontmoetingspleinen waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en waar verschillende activiteiten worden georganiseerd
  • Een Buurtcirkel, waarin in een groep van ongeveer 10 ouderen elkaar ondersteunt op allerlei gebieden, onder begeleiding van een buurtcirkelcoach
  • Allemaal Aafje pas, een lidmaatschap met allerlei voordelen, informatie, tips en uitjes

Mantelzorgers

Om ook in de toekomst kwalitatief goede zorg te kunnen bieden, is de hulp van familie en naasten hard nodig. Wij doen daarom steeds vaker een beroep op mantelzorgers om samen met onze medewerkers voor hun naaste te zorgen. Ook in onze huizen. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld helpen met het netjes houden van de kledingkast, een wandeling maken of helpen op de huiskamer. Kijk voor meer informatie op onze mantelzorgpagina.

Vrijwilligers

Op verschillende gebieden kunnen vrijwilligers worden ingezet. Dat doen ze graag. Ook hebben wij op een aantal plekken in ons werkgebied een buurthuiskamer (ook wel preventieve dagvoorziening genoemd) waar (buurt)bewoners samenkomen met behulp van vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij Aafje.

Samenwerkingen

Aafje heeft samenwerkingsverbanden met verschillende welzijnsorganisaties. Ook met de gemeente werken wij nauw samen als het gaat om bijvoorbeeld de financiering van woningaanpassingen.

Kortom, er is veel mogelijk. Het is belangrijk om te kijken waar u behoefte aan heeft. Voor vragen over ons aanbod, om te kijken wat er bij u past of om in gesprek te gaan met onze klantadviseur kunt u contact opnemen met de Aafje Klantenservice via 088 8 233 233.

Guy Buck (Voorzitter Raad van Bestuur Aafje) geeft in een interview aan ‘Morgens magazine’ antwoord op de vraag: wat is er nodig om de ouderenzorgorganisatie van morgen te worden? Guy vertelt over de ontwikkelingen en de vertaling naar inhoudelijke richtingen: “Aafje geeft de veranderingen naar de ouderenzorg van morgen handen en voeten met behulp van de zes V’s.”

Bekijk het filmpje hiernaast of lees het hele interview in Morgens magazine.

Samen doen is het nieuwe zorgen voor morgen!

De grote uitdagingen in de langdurige zorg zijn een probleem van de hele samenleving. Alleen samen kunnen en moeten we tot oplossingen komen voor de zorg voor morgen. Alle Rotterdamse zorgorganisaties, waaronder Aafje, voeren daarom gezamenlijk een campagne hierover.