Aanmelden symposium
fysiotherapie 2024

Wij nodigen u graag uit voor de eerste editie van het Aafje symposium Fysiotherapie “De geriatrische patiënt in beweging; een uitdaging?!” op 18 april 2024 in theater Cascade in Hendrik Ido Ambacht. Dit symposium is bedoeld voor fysiotherapeuten met affiniteit met de geriatrische patiënt. De accreditatie voor dit symposium is aangevraagd voor zowel het basisregister algemeen fysiotherapeut als ook het deelregister geriatriefysiotherapeut.

Tijdens dit symposium staan we stil bij diverse onderwerpen binnen de fysiotherapeutische ouderenzorg. In de ochtend zijn er 2 plenaire lezingen. ’s Middags kunt u 3 workshops volgen uit een divers aanbod van workshops. Hieronder vindt u het programma.

Let op: Profiteer tot en met 31 december 2023 van het Early bird tarief: € 150,-. Na 31 december betaalt u het reguliere tarief van € 200,-. Inclusief koffie/thee en lunch.

Programma 18 april 2024

08-45 - 09.15 uur Inloop met koffie en/of thee
09:15 - 09:25 uur Opening door dagvoorzitter Marco van Duuren; Programmamanager Behandeling Aafje
09:25 - 10:40 uur Lezing 'Vitaal oud worden of vitaal oud zijn?' door Prof. Dr. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie.
10:40 - 11:00 uur Pauze
11:00 - 12:15 uur Lezing ‘Bewust bewegen creëren' door Joël Kruisselbrink, bewegingsagoog; inspirator op het gebied van bewegen.
12:15 - 13:15 uur Lunch
13:15 - 14:00 uur Workshopronde 1
14:10 - 14:55 uur Workshopronde 2
14:55 - 15:15 uur Pauze
15:15 - 16:00 uur Workshopronde 3
16:10 - 16:25 uur Afsluiting door Marco van Duuren
16:25 - 17.00 uur Borrel met mogelijkheid tot netwerken

Workshops

In de middag zijn er drie workshoprondes van elk 45 minuten. Er zijn in totaal zes workshops. Voor dit symposium kunt u kiezen uit drie workshops. Graag uw voorkeuren voor ronde 1, 2 en 3 aangeven op het inschrijfformulier. Daarna wordt u op volgorde van inschrijving ingedeeld in de workshops.

We vragen u ook om voorkeur 4, 5 en 6 door te geven, indien een workshop vol is plaatsen we u in één van de andere workshops van uw voorkeur.

  • Workshop 1 - Uitdagingen van de geriatrische prothese gebruiker (Lisan Scheepers)

    Lisan Scheepers, Clinical specialist össur Noord-Europa
    Uitdagingen van de geriatrische prothese gebruiker

    Veel mensen met een amputatie hebben niet alleen maar een amputatie maar wordt het complexer door de aanwezigheid van meerdere aandoeningen en factoren die een rol spelen in het functioneren met een prothese. Het dragen van een prothese op zich kan al een hele uitdaging zijn. Onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, hoe klein of groot in waarde. Het is voor iedereen fijn, onafhankelijk van het activiteitenniveau.

    Aan het einde van deze workshop heb je meer inzicht in de uitdagingen van een geriatrische (prothese) gebruiker en hoe je optimale training kunt geven aan deze doelgroep.

  • Workshop 2 - Een kennismaking met Motiverende Gespreksvoering (Matijs van den Eijnden)

    Matijs van den Eijnden, Trainer Motiverende Gespreksvoering, Hogeschooldocent
    “Gras groeit niet sneller door eraan te trekken” – een kennismaking met Motiverende Gespreksvoering

    Als fysiotherapeut voer je soms lastige gesprekken met patiënten, want niet iedereen is even gemotiveerd om zelf iets aan zijn gezondheid te doen. Bij de één is het geven van wat informatie voldoende, terwijl de ander niet in beweging te krijgen is. Hoe zit dat toch met de motivatie van mensen? Snappen ze dan niet dat het beter is voor ze om te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten? En waarom die weerstand? In deze workshop maak je kennis met Motiverende Gespreksvoering (MGV), een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt. In dit uur oefenen we met elementen van de grondhouding, met het exploreren van ambivalentie en met ontlokken van verandertaal. Hopelijk levert dit je enkele bruikbare tools op!

  • Workshop 3 - Sensorische Informatieverwerking bij ouderen en mensen met dementie; een andere kijk op onbegrepen gedrag (Natasja Jongejan)

    Natasja Jongejan, fysiotherapeut
    Sensorische Informatieverwerking bij ouderen en mensen met dementie; een andere kijk op onbegrepen gedrag.

    Sensorische informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen; hoe nemen we waar en hoe handelen we hierop. Onze zintuigen hebben twee taken nl. ons van informatie voorzien en waarschuwen voor gevaar. Dit gaat niet tegelijk; signaleren onze zintuigen gevaar dan kunnen ze ons niet voorzien van informatie. We kunnen dan niet iets leren, onthouden of aandacht bij de taak houden. We kunnen dan niet handelen zoals we zouden willen. Wanneer je ouder wordt of dement wordt werken de zintuigen trager of anders; er kan dan ongeremd gedrag ontstaan. Dit ongeremde gedrag wordt vaak verwoord als onbegrepen gedrag, maar is het ook écht onbegrepen?

  • Workshop 4 - Behandeling van een voorname vorm van duizeligheid als gevolg van BPPD (Erwin Hendriks)

    Erwin Hendriks, fysiotherapeut, sportfysiotherapeut en manueel therapeut
    BPPD bij ouderen, praktijk en theorie

    Duizeligheid kent veel oorzaken, waarbij het soms lastig te achterhalen kan zijn waardoor de klachten ontstaan. Een voorname oorzaak is BPPD, welke op basis van klinische kenmerken en lichamelijk onderzoek te diagnosticeren is. Als behandelaar is het nuttig bekend te zijn met de diagnostiek en behandeling van patiënten met dit ziektebeeld. De behandeling heeft namelijk een goede effectiviteit en kent weinig complicaties. Binnen deze workshop zal een kort overzicht gegeven worden van de anatomie van het evenwichtsorgaan in relatie tot het ontstaan van een BPPD. Verder zal praktisch geoefend worden in de testen voor het diagnosticeren van een BPPD en de behandeling.

  • Workshop 5 - Doorbreken van de Traumythologie in de fractuur revalidatie? (Guido Meys)

    Guido Meys, fysiotherapeut
    Doorbreken van de Traumythologie in de fractuur revalidatie?

    Belastingadviezen gehanteerd bij revalidatie van patiënten met een fractuur zijn ontwikkeld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Ondanks de evolutie van operatietechnieken en behandelvisies zijn deze adviezen achtergebleven in deze voortgang. Biomechanische overwegingen, aanwezige “evidence”, klinische ervaringen en onderzoek hebben tot de ontwikkeling van de behandelmethode volgens “Permissive Weight Bearing” bij revalidatie van orthopedisch trauma’s geleid.

  • Workshop 6 - PAPpen en Clusteren, trainingstechnieken voor krachttraining bij ouderen (Gerard van de Poel)

    Gerard van de Poel, inspanningsfysioloog
    Inspanningsfysiologie bij ouderen

    Post activatie potentiatie (PAP) is het gegeven dat we de (kracht)prestaties op een ‘belangrijke’ oefening kunnen verbeteren met een goed gekozen en gedoseerde voorafgaande ‘potentiërende’ oefening. In de sport heet de methode waarin dit wordt gebruikt vaak ‘complex training’.

    En Clustering is het bewust anders indelen van arbeid en rust in krachttraining, waardoor de kwaliteit en de krachtlevering per herhaling verbeterd.

    Hoe je beide technieken praktisch toepast en hoe dit werkt leer je in deze workshop.

No results found!

Inschrijven symposium 18 april 2024

Let op: met het inschrijven gaat u akkoord met een betalingsverplichting. Indien u onverhoopt verhinderd bent zal er geen restitutie worden verleend. De tickets zijn echter wel overdraagbaar. Wel raden we u aan wijzigingen door te geven via zodat accreditatiepunten worden toegekend aan de juiste persoon.

Praktische informatie

No results found!