Aafje Innoveert

Voor Aafje is innovatie het inspelen op behoeften van klanten, bewoners, gasten, medewerkers en vrijwilligers. Wij vinden dat klanten zoveel mogelijk hun eigen leven moeten kunnen leiden. En ook medewerkers krijgen zoveel mogelijk ruimte voor eigen ideeën, ontwikkeling en flexibiliteit, dit maakt het werk aantrekkelijk! 

Innovatie helpt hierbij. Gebruik maken van beschikbare nieuwe ontwikkelingen, ideeën die  vanuit de organisatie en medewerkers ontstaan en die passen bij de visie die we hebben op de toekomst.
De focus van Aafje bij innovatie is gericht op zinvolle en bewezen oplossingen voor:

  • Klanten, bewoner, gasten (revalidatie)
  • Ondersteuning van medewerkers bij het leveren van zorg om het beter, slimmer (bijvoorbeeld minder administratie), leuker, aangenamer en veiliger te doen
  • Innovaties die beide bovenstaande doelgroepen dienen

 

Wat valt er allemaal onder?

Innovatie is een breed begrip. Soms is het digitaal, soms gaat het over apparaten en soms betekent het iets in werkwijzen.
Enkele voorbeelden zijn:

  • Ondersteuning van processen: ECD, medicatieverstrekking, eten & drinken, protocollen op je mobiele telefoon, ETDR-app (Elektronische Toedien Registratie), Tinybot Tessa (ondersteuning in de thuiszorg) en Vuzix Glass (wondzorg op afstand);
  • Ondersteuning op het gebied van welzijn en de zinvolle dag: Zorgrobot Zora (Zora stimuleert bewoners in bewegen en zingen), Belevenistafel, tovertafel, Cradle snoezelpoes, projectiebeelden (Qwiek up), muziek, ontmoeten en ondersteunen (bijv. Buurtcirkel);
  • Ondersteuning op het gebied van beweging (bijv. virtueel fietsen, belevenistuin);
  • Veiligheid van de medewerker: Invi Bracelet (zelfverdedigingsarmbandje).

 

Hoe wordt het geïntroduceerd?
Voor de introductie van innovaties streven wij naar het gebruik maken van bewezen oplossingen. We maken gebruik van experimenten en pilots om te toetsen hoe oplossingen het beste geïmplementeerd kunnen worden en hoe de relatie is naar andere werkwijzen en middelen. Waarbij we collega’s vooral stimuleren om met ideeën te komen, met zowel oplossingen die we gevonden hebben, of in eerste instantie met knelpunten of kansen om slimmer te werken. En vanuit een experiment of pilot wordt de werkwijze verbreed naar andere plekken waar dit zinvol is.

Investeren doen we ook in nieuwe toepassingen in het gebruik en toegankelijk maken van informatie: signalering, detectie, advisering. Zorgen dat informatie beter gedeeld wordt, binnen de organisatie, en in het netwerk. Hierin zijn veel ontwikkelingen gaande die we zorgvuldig volgen en waar we ook in kansrijke vormen een bijdrage leveren en deelnemen.

Niet alleen techniek, maar ook…
Innovatie heeft niet alleen met techniek te maken. Zo focussen wij ons ook op:

  • de verdere doorontwikkeling van kleinschalig wonen; 
  • nieuwe doelgroepen, zoals obesitas;
  • de toepassing van nieuwe vormen van domotica, van bewegingsvrijheid in relatie tot veiligheid voor bewoners (dwaaldetectie, gps trackers voor in het park en de wijk), ondersteuning en hulpmiddelen bij het langer thuis wonen, etc.).

 

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Innovatie gaat ook over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Van energiebesparing en energieopwekking, duurzaam bouwen. Maar ook over het anders investeren in inzetbaarheid van medewerker en het aantrekken en inwerken van nieuwe medewerkers (oa Aafje Appical, onboarding programma).

Om te zorgen dat innovaties daadwerkelijk worden gebruikt, zorgen wij ervoor dat we medewerkers vroegtijdig en veelvuldig betrekken. Dat we in pilots laten zien wat de voordelen zijn, dat we succesvolle oplossingen breed communiceren, dat we werken met realistische planningen en medewerkers stimuleren om met nieuwe ideeën te komen (o.a. verkiezing Aafjes Beste Idee).

Daarmee is innovatie voor Aafje van groot belang, voor nu en voor de toekomst omdat er door de aanzienlijke groei in de ouderenzorg veel innovatie oplossingen en werkwijzen noodzakelijk zijn.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten