Aafje duurzaam

750 zonnepanelen op het dak van De Vijf Havens.

Aafje neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus om zo duurzaam mogelijk om te gaan met warmte, energie, water, gasverbruik en koeling. Daarbij betreft het niet alleen energiebesparing bij de vervulling van haar dagelijkse werkzaamheden, maar wordt ook toegewerkt naar energie neutrale gebouwen.

Energiestrijd
Duurzaamheid en energiebesparing zit veel in het gedrag van mensen. Bewustwording, ideeën genereren, meedenken en ontwikkelen. Medewerkers spelen hierin een hoofdrol. Zo doen we met onze locatie Meerweide mee aan de Energiestrijd. Vijf zorghuizen, waarvan 4 in Rotterdam, strijden in het stookseizoen, tijdens de drie wintermaanden, tegen elkaar met als doel zoveel mogelijk te besparen op het gebruik van gas en elektriciteit. De Energiestrijd is daarmee dé wedstrijd waarbij bewustwording, gedragsverandering en verfijning van de collectieve installaties van zorgorganisaties leidt tot een besparing op de energierekening. Dit geldt zowel voor de medewerkers als de bewoners van het zorghuis.  Voor ons huis Meerweide willen we 10% besparen op ons energieverbruik.

Aafje energietransitie proof in 2025
Dit betekent dat de gebouwen van Aafje niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het energieverbruik is in de toekomst sterk verminderd (doordat gebouwen beter zijn geïsoleerd verbruiken ze minder energie) en de energie die wordt gebruikt is duurzaam opgewekt.  In 2018 en 2019 worden 4.000 zonnepanelen op de huizen geplaatst en deze panelen wekken zo’n 10% onze elektriciteit op. Daarnaast willen we de gasketels vervangen door een aansluiting op het stadswarmtenetwerk. Hiermee wordt restwarmte uit de haven ingezet voor de verwarming van de huizen.

Bouwen en renoveren
Het is onmogelijk om de gehele vastgoedvoorraad van Aafje te verduurzamen en energie-transitieproof te maken. Maar toch heeft Aafje het jaartal 2025 gekozen omdat deze doelstelling ervoor zorgt dat Aafje per omgaande in actie komt met al haar investeringen in gebouwen en plannen die daartoe worden opgesteld.

Denk daarbij aan:

  • Duurzaam meerjarenonderhoudsprogramma (MJOP), waarin fasegewijs grote delen van de gebouwen worden aangepakt. Denk hierbij aan extra isoleren van daken wanneer de dakbedekking wordt vervangen. Overstappen op ledverlichting en overstappen op andere concepten (bijvoorbeeld warmtepomp) wanneer verwarmingsinstallaties moeten worden vervangen.
  • Nieuwbouwplannen worden volledig energieneutraal ontwikkeld.
  • Energietransitie is een belangrijke doelstelling bij renovatie.
  • Met verhuurders worden afspraken gemaakt over duurzaam onderhoud en investeringen in de energietransitie.
  • Waar mogelijk streven naar gasloze verpleeghuizen.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten