Guy Buck over het coronacentrum

‘We konden niet wegkijken. We moésten wat doen’

Aafje zette het grootste coronacentrum in Nederland op

 

Eind maart deed Aafje iets uitzonderlijks: de zorgorganisatie veranderde haar zorghotel in Rotterdam-Zuid in een tijdelijk coronacentrum. Maandenlang zette deze locatie alles op alles om corona te verslaan. En met succes: de meeste mensen zijn hersteld, de laatste patiënt is vertrokken en de locatie richt zich weer grotendeels op geriatrische revalidatiezorg. We blikken samen met Guy Buck, voorzitter Raad van Bestuur van Aafje, terug op afgelopen periode.

“Toen het coronavirus zich begon te verspreiden in ons land, kregen we al snel het gevoel dat we verantwoordelijkheid moesten nemen. Dat we de regio grootschalig wilden helpen. Dat sterke gevoel van verantwoordelijkheid zit in het dna van Aafje. We besloten, nog voor de grote uitbraak, een van onze zorghotels om te bouwen. Een keuze die paste, want wij beschikken over een groot zorgpand en deskundige medewerkers in de zorg en het management.”

Aanmoediging
Aafje besprak haar plannen met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) en brancheorganisatie ConForte. “We kregen direct bijval. Partners juichten ons initiatief toe en boden hulp aan.” Die hulp was meer dan welkom. Onder andere om de revaliderende gasten van het toenmalige zorghotel op te vangen. “Zij maakten plaats voor patiënten met een coronabesmetting. Zorgaanbieder Laurens heeft veel revaliderende klanten opgevangen en daar zijn we erg dankbaar voor.”

Geen mosterd na de maaltijd
Aafje was precies op tijd met de plannen voor het tijdelijke coronacentrum. Het openen ervan ging snel. “Dat moest ook wel. Steeds meer mensen werden ziek. Er was grote haast om hen op te vangen. Binnen een week bouwden we het zorghotel om, bereidde het personeel zich voor en arriveerden de eerste gasten.” Het zorghotel van Aafje in Rotterdam-Zuid telt 120 bedden. In het tijdelijke coronacentrum was het mogelijk om maximaal 240 patiënten tegelijkertijd te helpen. Daarmee werd het coronacentrum van Aafje het grootste centrum van Nederland. De meeste verwijzingen kwamen vanuit ziekenhuizen uit de regio.

Commitment
De afgelopen tijd was zwaar voor het tijdelijke coronacentrum. Van de ruim 250 mensen die er verbleven, herstelde het merendeel (zie dashboard). De laatste patiënt is inmiddels weer thuis. Mooie resultaten in een lelijke periode. “De crisis had veel impact op ons. Het personeel werkte ontzettend hard om corona te verslaan. Bijna dag en nacht vroeg deze strijd het uiterste van ons. Dat het gelukt is het virus weer in te dammen is natuurlijk geweldig. Ik ben ongelooflijk trots op de zorgmedewerkers en hun tomeloze inzet.”

Financiële tekorten
Behalve tijd, energie en beschermingsmiddelen, kostte het tijdelijke coronacentrum Aafje veel geld. “We kregen de zorg nog niet vergoed van de zorgverzekeraars. Het centrum kost een miljoen euro per maand extra. Dat kunnen wij als zorgorganisatie niet ophoesten. We startten het centrum omdat we levens wilden redden. Omdat we op wilden staan in een crisisperiode. Mensenlevens zijn daarbij belangrijker dan geld. Maar we verwachten van zorgverzekeraars dat zij ons nu financieel compenseren en vertrouwen daarop.”

Toekomstmuziek
Het tijdelijke coronacentrum deed het goed. Met name de persoonlijke benadering van het personeel en de luxe van het pand vallen op in de beoordelingen van patiënten. Wat gebeurt er nu verder? “De laatste patiënt is ontslagen, maar we houden een aantal plekken ‘open’ voor mensen met een coronabesmetting. De locatie richt zich nu weer op geriatrische revalidatie. Mocht er een tweede coronagolf komen, dan staan we uiteraard klaar om onze regio te helpen. Het zorghotel kan dan snel weer operationeel zijn als tijdelijk coronacentrum. Aafje kijkt niet weg. Wij pakken verantwoordelijkheid.”

Lees het persbericht over het vertrek van de laatste patient van het coronacentrum. Bekijk hieronder de cijfers van het coronacentrum tot en met 8 juli 2020.

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten