Coronavirus

Uw gezondheid én die van onze medewerkers staan voorop bij Aafje. Daarom zet Aafje zich actief in om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Op deze website houden wij u zo veel mogelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Binnen Rotterdam zijn de ouderenzorgorganisaties in samenwerkingsverband Conforte verenigd. Corona treft ons allemaal en wij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de gevolgen van deze uitbraak zoveel mogelijk te beperken. Er is regelmatig overleg met elkaar en we delen ook veelvuldig informatie en mogelijkheden. Daarbij blijven de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de GGD leidend.

Alle informatie op deze pagina’s wordt continu aangepast aan de hand van de meest actuele stand van zaken en ontwikkelingen.

15 december: Maatregelen n.a.v. persconferentie van maandag 14 december jl. geldend tot en met 19 januari 2021
Op dit moment zitten we midden in de tweede golf en de overheid heeft de regels rondom corona verder aangescherpt. Een maatregel die tot 19 januari 2021 landelijk geldt, is dat thuis twee bezoekers per dag welkom zijn. Bij Aafje houden wij al langer dit aantal bezoekers per bewoner per dag aan. Wij maken -net als de overheid- een uitzondering met de kerstdagen. Op 24, 25 en 26 december zijn drie bezoekers per bewoner per dag welkom. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in het aantal bezoekers. Na de kerstdagen hanteren we weer twee bezoekers per bewoner per dag. Tevens moeten de komende 5 weken de kapsalons
kapsalons in onze huizen sluiten.  Pedicure in onze huizen gelden als medisch contactberoep. Zij kunnen hun diensten wel blijven aanbieden aan onze bewoners. 

De beste wensen
Wij kijken ernaar uit u te mogen ontvangen tijdens de kerstdagen en danken u voor uw begrip afgelopen maanden. Wij wensen u ondanks alles mooie feestdagen en we kijken uit naar een gezond 2021. Zorg goed voor uzelf en uw naasten. Samen kunnen we corona aan!

4 november: aanpassing aantal bezoekers n.a.v. persconferentie  
U blijft natuurlijk van harte welkom in onze huizen. Wel passen we het aantal personen dat samen op bezoek mag komen aan. Dit in overeenstemming met de nieuwe landelijke maatregelen. Dit betekent dat vanaf donderdag 5 november aanstaande per dag nog één bezoek van maximaal twee personen mogelijk is.

Meld uw bezoek aan
Het blijft belangrijk om uw bezoek vooraf aan te melden via het reserveringssysteem op www.aafje.nl/opbezoekbijaafje. Om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen, werken wij met bezoekregels. De actuele bezoekregels vindt u terug op onze website en ontvangt u bij het reserveren van uw bezoekmoment. 

Door ons te houden aan de landelijke maatregelen kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het bezoek ook in onze huizen door kan blijven gaan. Dit doen we met elkaar door ons goed te houden aan de bezoekregels. Alleen op deze manier kunnen we bezoek op een veilige en zorgvuldige manier blijven faciliteren. We rekenen dan ook op uw begrip en samenwerking in deze moeilijke periode.

3 november: We zoeken extra handen in de zorg
Onze zuster Esmee roept iedereen op voor extra handen in de zorg.
 
"Esmee geeft aan dat zij en haar collega’s flinke overuren draaien, ook door uitval van besmette collega’s. “Voor een bepaalde periode maakt dat niet uit, maar nu weet je dat het voorlopig zo blijft. Daarom zou het heel fijn zijn om wat extra mankracht te hebben, zodat we een collega soms twee of drie dagen rust kunnen geven. Dan kan iemand even opladen en dat heb je echt nodig. Het werk blijft namelijk maar doorgaan. Het stopt niet.”. Lees hier het volledige artikel.

26 oktober: Thuiszorg staat onder druk
Er zijn speciale teams nodig voor patiënten die positief zijn getest. Daarnaast zijn er personeelstekorten door het hoge ziekteverzuim. Coördinerend wijkverpleegkundige Nicolien Meijer van het ConForte team (waar Aafje deel van uitmaakt) uit Rotterdam en omstreken vertelt erover, net als Jan Minartz, voorzitter van branchevereniging SPOT. Luister hier het radio interview op Radio 1: https://www.nporadio1.nl/stax-toine/onderwerpen/66943-2020-10-26-thuiszorg-onder-druk

26 oktober: Het aantal coronabesmettingen in de verpleeghuizen in de regio is sinds het begin van deze maand enorm gestegen. "Het gaat niet de goede kant op", waarschuwt bestuurder Guy Buck van zorgorganisatie Aafje en ConForte, de koepel van alle ouderenzorgorganisaties in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
ConForte telt meer dan honderd verpleeghuizen in de regio. Van de 5500 bewoners zijn er momenteel 275 besmet. In de tweede golf kwamen al vijftig bewoners te overlijden.
Het grootste probleem waar de verpleeghuizen mee te maken hebben, is de doorstroom van ziekenhuispatiënten. "Zij moeten het ziekenhuis uit, maar er is nog geen ander bed voor hen beschikbaar in bijvoorbeeld een verpleeghuis", vertelt Buck. Lees het volledige artikel: https://www.rijnmond.nl/nieuws/200466/Aantal-besmettingen-in-verpleeghuizen-stijgt-uitbreiding-bedden-in-zorghotel-Aafje.

22 oktober : Maatregelen Aafje aangescherpt 
De afgelopen weken heeft het Coronavirus snel weer om zich heen gegrepen. In navolging van de aangescherpte maatregelen van de overheid, heeft ook Aafje haar maatregelen verder aangetrokken. De basisafspraken blijven gelden: blijf thuis als u koorts of (verkoudheids)klachten hebt, pas een goede handhygiëne toe en houd 1,5 meter afstand tot elkaar. 

Bezoek blijft natuurlijk van harte welkom in onze huizen, met mondmasker en met een maximum aantal bezoekers. Concreet betekent dit dat onze bewoners maximaal één keer per dag 1-3 bezoekers mogen ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in het aantal bezoekers. Vanaf 13 jaar tellen kinderen wel volledig mee als bezoeker. Het blijft belangrijk om bezoek vooraf aan te melden via het reserveringssysteem op www.aafje.nl/opbezoekbijaafje.nl. Onze restaurants zijn gesloten voor bezoek van buiten. Bewoners kunnen er wel, mits voldoende afstand gehouden kan worden, bezoek ontvangen. Het is alleen niet toegestaan hier samen iets te eten of te drinken.  Ook in onze restaurants en gezamenlijke ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht. Al deze afspraken zijn er om onze bewoners en onze medewerkers zo veel mogelijk te beschermen tegen besmetting met en verspreiding van het virus. We rekenen op uw begrip en samenwerking in deze moeilijke periode. En we blijven uitkijken naar uw waardevolle bezoek

17 oktober: Aafje in het NOS journaal
Op vrijdag 16 oktober was Aafje te zien met het coronacentrum in het NOS journaal. Na de eerste golf, zijn wij ook nu weer volledig open als corona centrum voor de regio Rotterdam-Rijnmond met 100 bedden. Met al onze medewerkers zetten wij ons weer in om de zorg kunnen bieden aan corona patiënten vanuit ziekenhuizen, VVT organisaties of via de huisartsen. Inmiddels liggen er alweer bijna 90 patiënten in het centrum en krijgen wij dagelijks ongelofelijk veel patiënten aangemeld die zorg nodig hebben.

Met de vermoeidheid nog in het lijf van de vorige golf staan onze medewerkers er toch weer. Het is hard nodig. Het aantal besmettingen loopt ongelofelijk hard op en wij hopen met het corona centrum weer enige verlichting te kunnen bieden aan alle collega organisaties en huisartsen in de regio.

Bekijk het item vanaf 3 minuten en 34 seconden op: https://www.npostart.nl/nos-journaal/16-10-2020/POW_04508438
Beluister het item op de radio vanaf 14 minuten en 17 seconden in de uitzending tussen 17:00 en 18:00 uur op https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/uitzendingen/1110420-2020-10-16

6 augustus 2020 : Aafje hervat corona zorg in tijdelijk Coronacentrum 
De afgelopen weken zijn het aantal besmettingen in Rotterdam helaas flink opgelopen. Het aantal patiënten met corona in de omliggende ziekenhuizen neemt daarmee ook weer toe De eerste ziekenhuizen zijn hun corona afdelingen weer aan het inrichten. Ook bij het door Aafje opgezette tijdelijke coronacentrum in Aafje Zorghotel locatie Maasstad Ziekenhuis, zijn de eerste corona-patiënten aangemeld. Helaas is dit alweer binnen twee weken na het uitzwaaien van de laatste patiënten van de eerste corona uitbraak.

Aafje is in het Zorghotel locatie Maasstad Ziekenhuis de afgelopen weken voorzichtig weer overgegaan op de reguliere herstelzorg. Wel bleven er een aantal bedden beschikbaar voor corona patiënten op een speciaal hiervoor ingerichte etage. Deze speciale corona-afdeling is volledig gescheiden van de andere afdelingen binnen het zorghotel en is voorzien van alle nodige voorzorgsmaatregelen om zo veilig mogelijk de beste zorg te kunnen bieden.

Ruud Jonkman, directeur Aafje: "Met al onze expertise en ervaring van de afgelopen maanden, zijn wij de aangewezen plek om weer corona opvang te organiseren. De komende dagen volgen wij de ontwikkelingen in de regio nauwlettend om zo in te kunnen spelen op de vraag die er ligt." 

De speciale corona-afdeling is beschikbaar voor patiënten met een corona-besmetting vanuit omliggende ziekenhuizen, VVT-instellingen of vanuit thuis via de huisarts.

25 juni 2020: We zijn weer open.
We zien dat het goed gaat bij Aafje. Er zijn op dit moment geen besmettingen in onze huizen. Dat betekent dat er geen beperkingen meer noodzakelijk zijn voor bezoek. Mede doordat iedereen zich goed aan alle richtlijnen houdt, kunnen we de deuren van onze huizen weer open zetten. U mag weer met elkaar en zonder tijdslimiet bij uw naaste op bezoek komen. Daarbij is en blijft het wel noodzakelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ook blijven onze bezoekregels van kracht en is het maken van een afspraak voor bezoek nog steeds noodzakelijk. Dit is nodig om het in- en uitlopen van mensen in goede banen te blijven leiden. En om goed contactonderzoek te kunnen doen wanneer er nieuwe besmettingen zijn. Bekijk alle informatie op de pagina: Op bezoek bij Aafje.

​Per locatie van Aafje wordt dit verder ingericht en georganiseerd. Hoe dit allemaal op de locatie van uw naaste is geregeld, krijgt u zo snel mogelijk vanuit de locatie zelf te horen. 

24 juni 2020: Ventilatie, hitte en corona.
Gezien de verwachte warme temperaturen de komende periode heeft Aafje gekeken naar het klimaatsysteem en het gebruik van airco en ventilatie in haar locaties. Wetenschappelijk is aangetoond dat luchtverplaatsing vanuit iemand die geïnfecteerd is een rol kan spelen in de verspreiding (bv het gebruik van blowers in toiletten). Ook is bekend dat het gebruik van airco geen rol heeft in de verspreiding van het virus mits de airco goed wordt onderhouden en de lucht ververst in plaats van steeds dezelfde lucht door de ruimte te blazen. Vanuit het RIVM en de GGD zijn er nog geen definitieve wetenschappelijk onderzochte richtlijnen. Daarom heeft Aafje voor haar locaties, in afwachting van de richtlijnen een aantal afspraken gemaakt. Daarbij is vooral de balans gezocht tussen het minimale gezondheidsrisico van verspreiding van het virus ten opzichte van het gezondheidsrisico bij hitte.

  • In de huizen van Aafje met klimaatbeheersing, maakt Aafje gebruik van systemen die de lucht verversen.
  • Mobiele airco’s worden ingezet op minimaal 1,5 meter afstand van de bewoners en de contactoppervlakken worden minimaal 1x per dag gedesinfecteerd.

Ventilatoren kunnen in de gezamenlijke ruimtes worden ingezet, als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Geen actieve Corona besmetting op afdeling/locatie
  • De ventilator staat op een plek waar niet achter langs gelopen kan worden
  • Natuurlijke ventilatie (ramen open) wordt toegepast zodra dit kan (in de ochtend/avond/nacht)
    -   Ventilatoren op de eigen studio kunnen worden toegepast, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
  • Bij voorkeur wordt de ventilator uitgezet als er een medewerker komt voor de verzorging
  • De ventilator staat bij de bewoner naar de deur gericht
  • Bij een bewoner met een besmetting staat de ventilator bij de bewoner van de deur af gericht.

Hiermee bieden we de beste balans voor de gezondheid van onze bewoners.
 

11 juni: Aafje verruimt per 15 juni aanstaande de bezoekregeling. Dit doen we stapsgewijs, afhankelijk van het verloop van eventuele (nieuwe) besmettingen. Met de versoepeling van de bezoekregeling wordt het op termijn mogelijk om met meerdere mensen, meerdere keren per week, op bezoek te komen.De versoepeling staat uitgelegd in ons stappenplan: ‘Stap voor stap, wat kan wanneer?’.
Om het risico op besmettingen door te veel drukte op locatie te beperken,blijft het plannen van bezoek noodzakelijk. Dit kan via ons reserveringssysteem.

29 mei: Weer op bezoek bij Aafje vanaf 2 juni
We zijn blij dat we weer bezoek kunnen verwelkomen op onze locaties vanaf 2 juni.  We kunnen ons goed voorstellen dat daar naar uitgekeken wordt. Eén van de voorwaarden van bezoek is dat er geen, of maximaal op één afdeling in de locatie besmettingen zijn. Dat is in bijna alle locaties van Aafje nu het geval.  Alleen onze locatie De Nieuwe Plantage voldoet nog niet aan de voorwaarden. Zij moeten nog even wachten met bezoek. Maar we gaan er vanuit dat onze bewoners ook daar weer snel hun familie kunnen ontvangen. Bij De Vijf Havens en Hoppesteyn zijn ze pas sinds kort virusvrij. Dus daar hebben ze nog iets meer tijd nodig om het bezoek veilig en zorgvuldig mogelijk te maken. Vanaf eind volgende week gaan ook hun deuren open voor bezoek. Op onze pagina www.aafje.nl/opbezoekbijaafje is alle informatie te vinden om een bezoek te plannen.

20 mei 2020: Verruiming bezoekregeling bij Aafje. 
19 mei heeft het kabinet bekend gemaakt dat vanaf 25 mei aanstaande, onder bepaalde voorwaarden, weer bezoek mag plaatsvinden in verpleeg- en verzorgingshuizen. Vanaf 15 juni aanstaande moet in alle verpleeg- en verzorgingshuizen, waar geen Corona besmettingen zijn, bezoek weer mogelijk zijn. Waarbij dit natuurlijk op een veilige manier geregeld moet worden. Aafje faciliteert al enkele weken op een veilige manier bezoek in ontmoetingshuisjes bij onze locaties. Concreet betekent de versoepeling van maatregelen dan ook dat wij onze bezoekersregeling verder kunnen verruimen om het contact tussen bewoners en hun naasten nog beter mogelijk te maken.

Aafje is natuurlijk heel blij met deze versoepeling van de maatregelen en we maken graag gebruik van de mogelijkheid om de bezoekersregeling te verruimen. Het welzijn van onze bewoners is heel belangrijk. Bezoek ontvangen speelt daar een grote rol bij, maar bescherming van de gezondheid van iedereen die bij ons woont, werkt of op bezoek komt, is minstens zo belangrijk. Het is daarom van belang om de verruiming van de bezoekersregeling zorgvuldig voor te bereiden. Er is in de afgelopen weken natuurlijk al veel voorbereid, maar om het echt goed te regelen hebben we nog wat tijd nodig. Daarom kan de bezoekersregeling van Aafje niet gelijk per 25 mei aanstaande versoepeld worden.

De komende dagen kijken we per huis wat de mogelijkheden zijn, hoe bezoek het beste op een veilige manier gefaciliteerd kan worden en werken we aan het realiseren van de noodzakelijke randvoorwaarden.
Uiterlijk eind volgende week (29 mei aanstaande) informeren wij bewoners en mantelzorgers over de verruimde bezoekersregeling en de ingangsdatum per locatie . In de tussentijd blijven de bekende bezoekmogelijkheden natuurlijk beschikbaar. 

15 mei 2020:  Aantal besmette bewoners in verpleeghuizen in de regio Rotterdam daalt sterk.
Het aantal besmette bewoners nam afgelopen week met een kwart af en tussen dinsdag deze week en een week eerder zelfs met meer dan een derde (ruim honderd). Brancheorganisatie ConForte is blij dat de positieve trend zich voortzet. ,,Deze sterke daling is deels te verklaren doordat veel cliënten inmiddels herstellen van het coronavirus’’, zegt een woordvoerder. ,,Hen bieden we revalidatiezorg aan, zoals oefeningen met ademhalen en bewegen. Helaas is toch ook weer een aantal besmette bewoners overleden. We leven mee met de families.’’. In de 117 verpleeghuizen die bij deze organisatie horen, zijn nu in totaal 425 bewoners vermoedelijk overleden aan corona. Op 39 locaties wonen mensen met een besmetting. Dat is één locatie meer dan vorige week.

Op bezoek
- In al onze Aafje huizen zijn er op dit moment bezoekmogelijkheden. Klik hier om te lezen over onze ontmoetingshuisjes, balkonbezoeken of verdere contactmogelijkheden. 
- In de regio is bezoek toegestaan bij Rotterdams verpleeghuis Zilverlinde, waar stichting Humanitas beschikking heeft over de eerste twee verdiepingen. Het is een van de 24 locaties in Nederland waar per bewoner weer een familielid of andere dierbare naar binnen mag, met handschoentjes aan en een mondkapje op. Als de proef niet leidt tot een toename van het aantal besmettingen in verpleeghuizen, mogen ook elders de bewoners weer bezoek ontvangen.  

22 april : Impact verlening maatregelen : Dinsdag 21 april heeft de Nederlandse regering aangekondigd dat de maatregelen met betrekking tot de verpleeghuizen niet veranderen. Dit betekent dat onze verpleeg- en verzorgingshuizen tot, zoals nu bekend, 20 mei gesloten blijven voor bezoek. We zijn ons ervan bewust dat dit een hele zware en moeilijke tijd is. Met name voor onze bewoners en hun naasten die elkaar niet kunnen bezoeken. Contact houden met elkaar is nu juist belangrijk. Aafje doet er alles aan om dat mogelijk te maken. Zo zijn deze week bij de meeste huizen van Aafje, ontmoetingshuisjes geplaatst. De eerste is afgelopen maandag geplaatst op de locatie Burghsluissingel. Bewoners kunnen zo op een veilige manier toch hun familie en naasten zien én spreken. 
Op onze pagina Blijf in contact vindt u meer informatie over alle contact mogelijkheden binnen en buiten Aafje.

 

'Onze deuren zijn dicht, maar onze harten staan wagenwijd open.'

Maart 2020: Belangrijke maatregel: geen bezoek op alle Aafje locaties. Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen heeft de regering besloten dat bezoek aan verpleeg- of verzorgingshuizen tot zeker 20 maart niet is toegstaan. Dit betekent dat de deuren van onze huizen en zorghotels gesloten zijn. Natuurlijk kunnen zich situaties voordoen, die toch om bezoek vragen. In dat geval kunt u contact opnemen met de teammanager van het huis. Samen kunt u de situatie en de mogelijkheden bespreken. Wij vragen u de maatregelen en richtlijnen van het RIVM ter harte te nemen, alleen zo kunnen we met elkaar corona aan. Wilt u graag iets achter laten voor uw naasten in een Aafje locatie, dan kan dat natuurlijk. U kunt het afgeven aan de portier, deze zorgt ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. 

In navolging van de aangescherpte maatregelen van de overheid laat Aafje geen bezoekers meer toe in onze locaties.​


U kunt er op vertrouwen dat we bij Aafje de best mogelijke zorg blijven bieden en er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om risico´s zoveel mogelijk te beperken. Ook in deze ongekende situatie. Wij grijpen alle mogelijkheden aan om contact tussen bewoners en familie te blijven faciliteren. Voor de mogelijkheden per locatie, kunt u het beste contact opnemen met de bij u bekende contactpersoon, bij voorkeur na 11.00 uur in de ochtend. 

Beleidsstaf Corona
Aafje heeft een speciaal team met medewerkers vanuit verschillende expertises dat zich bezig houdt met alle actuele ontwikkelingen en maatregelen. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via 088 - 8 233 233 of info@aafje.nl.  Kijk voor landelijke informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.

Pers
Uitsluitend voor persvragen: afdeling Communicatie, Franka van Eijndhoven, feijndhoven@aafje.nl, tel. 06-10687479.

Persberichten
De belangrijkste persberichten over Aafje en initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van corona staan onder Nieuws. 

 

 

Gerelateerde items

Heeft u vragen of advies nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs

088 8 233 233 Bel mij terug Contact
Lisette big

Aafje.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Melding afsluiten